Velikonoční Sacher sušenky

Od malička jsem pomáhala babičce s cukrovím, když pekla lidem na různé příležitosti. Nejdříve mě to dost bavilo, ujídala jsem nebo vylizovala misky od krému. Vždycky jsem pomáhala se slepováním různého drobného cukroví k sobě či namáčením v polevách. Později jsem ke všemu sladkému, co pekla, začala mít odpor. A ještě později jsem měla odpor i k pomáhání. Především na Vánoce to byl pořádný opruz. Vždycky byla zaměstnaná i moje mamka. Poté co jsem se odstěhovala do Prahy, se část „výroby“ přesunula k mamce domů. A pomáhala jsem už jen málokdy. No a po těch pětadvaceti letech se to u těchto slepovaných sušenek otočilo. Já jsem pekla a marmeládou je slepovala mamka!



Velikonoční Sacher sušenky
Suroviny
(asi na 2 plechy)
- 200 g hladké mouky
- 25 g holandského kakaa
- 25 g škrobu
- 75 g moučkového cukru
- 5 g prášku do pečiva
- 1 lžička vanilkové pasty (vanilkového extraktu)
- 130 g másla
- 2 žloutky
- meruňkový džem
- asi 100 g hořké čokolády
- asi 40 g másla
Postup
1. Smíchám mouku, kakao, škrob, cukr a prášek do pečiva. Přidám žloutky, vanilku a máslo. Zamíchám do hladkého těsta, zabalím do potravinářské folie a nechám minimálně na 1 hodinu odležet v ledničce (nejlépe do druhého dne).
2. Troubu předehřeji na 175 °C.
3. Z těsta vyválím placku tloušťky asi 3 mm a vykrájím požadované tvary (půlku tvarů s dírkou).
4. Peču ve vyhřáté troubě asi 10 – 15 minut.
5. Čokoládu s máslem rozpustím (pokud je směs moc hustá, přidám máslo).
6. Tvary s dírkou namočím do rozpuštěné čokolády a nechám zaschnout.
7. Tvary bez dírky potřu meruňkovou marmeládou a přilepím tvary politými čokoládou.