Velikonoční Sacher sušenky

Velikonoční Sacher sušenky

Od malička jsem pomáhala babičce s cukrovím, když pekla lidem na různé příležitosti. Nejdříve mě to dost bavilo, ujídala jsem nebo vylizovala misky od krému. Vždycky jsem pomáhala se slepováním různého drobného cukroví k sobě či namáčením v polevách. Později jsem ke všemu sladkému, co pekla, začala mít odpor. A ještě později jsem měla odpor i k pomáhání. Především na Vánoce to byl pořádný opruz. Vždycky byla zaměstnaná i moje mamka. Poté co jsem se odstěhovala do Prahy, se část „výroby“ přesunula k mamce domů. A pomáhala jsem už jen málokdy. No a po těch pětadvaceti letech se to u těchto slepovaných sušenek otočilo. Já jsem pekla a marmeládou je slepovala mamka!

Velikonoční Sacher sušenky
Velikonoční Sacher sušenky
Velikonoční Sacher sušenky

Velikonoční Sacher sušenky

Suroviny

(asi na 2 plechy)

  • 200 g hladké mouky
  • 25 g holandského kakaa
  • 25 g škrobu
  • 75 g moučkového cukru
  • 5 g prášku do pečiva
  • 1 lžička vanilkové pasty (vanilkového extraktu)
  • 130 g másla
  • 2 žloutky
  • meruňkový džem
  • asi 100 g hořké čokolády
  • asi 40 g másla

Postup

1. Smíchám mouku, kakao, škrob, cukr a prášek do pečiva. Přidám žloutky, vanilku a máslo. Zamíchám do hladkého těsta, zabalím do potravinářské folie a nechám minimálně na 1 hodinu odležet v ledničce (nejlépe do druhého dne).

2. Troubu předehřeji na 175 °C.

3. Z těsta vyválím placku tloušťky asi 3 mm a vykrájím požadované tvary (půlku tvarů s dírkou).

4. Peču ve vyhřáté troubě asi 10 – 15 minut.

5. Čokoládu s máslem rozpustím (pokud je směs moc hustá, přidám máslo).

6. Tvary s dírkou namočím do rozpuštěné čokolády a nechám zaschnout.

7. Tvary bez dírky potřu meruňkovou marmeládou a přilepím tvary politými čokoládou.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *.