Sušenky se sušenými meruňkami a bílou čokoládou

Sušenky se sušenými meruňkami a bílou čokoládou

Květen byl u nás docela náročný. Nejdříve jsme tady měli nějaké návštěvy příbuzných a potom jsme jeli na „dovolenou“ do Česka. Když jedeme do Česka, dovolenou si sice bereme, ale rozhodně to pro nás dovolená v tom pravém slova smyslu není 😀 Číža pochází z Prahy a já z Holešova. Oba máme rozvedené rodiče a přátele jak v Praze, tak v Holešově, který je od Prahy asi 300 km daleko a musíme jet přes D1 (to je vždycky nejhorší část cesty Haag – Holešov 😀 ). Byli jsme tedy týden na takovéto „dovolené“ a další týden jsme se z toho vzpamatovávali, takže jsem na pečení neměla vůbec náladu. Nehledě taky na to, že nás mamka zásobila množstvím slaných i sladkých dobrot, které ve dvou nikdy nedokážeme sníst 🙂

Zítra se ale chystáme na pár dní na výlet do Německa. Tak jsem chtěla upéct nějakou rychlou sladkou svačinku. A myslím, že to bude naprosto skvělá svačinka. Pokud teda do zítřka ještě vydrží 🙂

Ideální je použít sušené meruňky nesířené. Pokud ale máte doma sířené, je nutné je před použitím opláchnout teplou vodou, která je sice oxidu siřičitého nezbaví zcela, ale značně sníží jeho množství.

Sušenky se sušenými meruňkami a bílou čokoládou
Sušenky se sušenými meruňkami a bílou čokoládou
Sušenky se sušenými meruňkami a bílou čokoládou

Sušenky se sušenými meruňkami a bílou čokoládou

Suroviny

(asi na 30 – 35 sušenek)

  • 100 g změklého másla
  • 80 g třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička vanilkové pasty (vanilkového extraktu)
  • 200 g hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka soli
  • 100 g sušených meruňek
  • 50 g nasekané bílé čokolády
  • 80 g mandlí (plátky nebo hranolky)

Postup

1. Troubu předehřeji na 175 °C.

2. Máslo s cukrem vyšlehám doběla. Zašlehám vejce, med a vanilkovou pastu (vanilkový extrakt).

3. Mouku zamíchám v misce se špetkou soli a jedlou sodou. Sypkou směs přidám k máslové směsi.

4. Nakonec přisypu meruňky nakrájené na kousky, mandle a nasekanou čokoládu. Vše promíchám.

5. Z těsta dělám kuličky o velikosti asi vlašského oříšku. Sušenky peču 10 – 15 minut dozlatova.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *.