Biscotti

Biscotti neboli cantuccini jsou dvakrát pečené sušenky pocházející z italského Toskánska. V uzavřené nádobě vydrží několik týdnů, takže si jich můžete napéct klidně pořádnou zásobu! Já jsem je pekla už několikrát a dokonce jsem je přivezla domů na Moravu i na Vánoce jako takové netradiční cukroví a všem tuze chutnaly! Příští rok se chystáme na velkou cestu po Skandinávii a to si Číža vyžádal, abych jich upekla aspoň tisíc 🙂
Biscotti obsahují nejčastěji celé mandle a lískové oříšky. Já jsem je zkoušela i s pistáciemi a kešu ořechy a pokaždé byly moc dobré. Biscotti se tradičně podávají s toskánským sladkým vínem Vin Santo, do kterého se sušenky namáčejí. Můžete je však namáčet v kafi, čaji, či chroupat jenom tak 🙂

Biscotti
Suroviny
- 120 g másla pokojové teploty
- 170 g cukru krupice
- 2 vejce
- 3 polévkové lžíce brandy nebo aromatického rumu
- kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu
- 350 g hladké mouky
- špetka soli
- ½ sáčku prášku do pečiva
- 120 g oříšků (celé mandle, lískové oříšky, pistácie,…)
Postup
1. Troubu předehřeji na 175 °C.
2. Máslo s cukrem vyšlehám doběla. Postupně zašlehám vejce. Přidám brandy nebo rum.
3. Mouku zamíchám v misce se špetkou soli, prášku do pečiva a citronovou kůrou. Sypkou směs přidám k máslové směsi.
4. Nakonec přisypu oříšky a vypracuji hladké a pružné těsto.
5. Z těsta udělám dva válečky, každý váleček přenesu na plech vyložený pečícím papírem. Válečky můžete potřít rozkvedlaným vejcem. Peču v troubě asi 25 minut.
6. Vyndám plech z trouby, počkám asi 10 minut a pak válečky nakrájím ostrým nožem na plátky. Jednotlivé plátky rozložím na plechy a peču dalších 10 – 15 minut dozlatova.
7. Biscotti nechám zcela vychladnout na plechu a skladuji ve vzduchotěsné nádobě.