Šafránové jidáše

Šafránové jidáše

Jidáše se mají jíst podle tradice na Zelený čtvrtek, nejlépe před východem slunce. Kdo sní před východem slunce pečivo namazané medem, je totiž chráněný před uštknutím hadů a před žihadly vos. Jelikož v zimě plánujeme cestu do Asie, mrzí mě, že jsem žádné pečivo s medem na Zelený čtvrtek neměla. A už vůbec ne před východem slunce 🙂

Jidáše jsem pekla až na Velikonoční pondělí. A pro jistotu ještě jednu dávku pár dní po Velikonocích. Do jidášů můžete přidat třeba citronovou kůru, muškátový oříšek nebo jiné koření pro ovonění. Já jsem ale zkusila přidat šafrán a jidášky dopadly výborně! Jidáše jsou nejlepší čerstvé, ale zkuste počkat aspoň až úplně vystydnou 🙂

Šafránové jidáše
Šafránové jidáše
Šafránové jidáše
Šafránové jidáše
Šafránové jidáše

Šafránové jidáše

Suroviny

(jeden plech, 8 – 10 jidášů)

Šafránový základ

  • 2 lžíce tmavého rumu
  • 1 lžička cukru krupice
  • 3 špetky šafránu

Kvásek

  • 80 ml teplé smetany
  • lžička cukru krupice
  • 15 g čerstvého droždí

Těsto

  • 80 ml smetany
  • 40 g změklého másla
  • 1 žloutek (bílek nechám na potření)
  • 20 g medu
  • 20 g cukru krupice
  • 350 g hladké mouky
  • 3 g soli

Na dokončení

  • 1 bílek
  • 1 lžíce mléka
  • 1 lžíce medu

Postup

1. Do misky rozmělním šafrán a zamíchám s cukrem a rumem. Přikryji a nechám v pokojové teplotě odležet minimálně 1 hodinu.

2. Na kvásek zahřeji smetanu, rozmíchám v ní lžičku cukru a rozdrobím droždí. Nechám asi 15 minut vzejít kvásek.

3. Kvásek smíchám se všemi ostatními surovinami a s šafránovou směsí. Hnětu, dokud nedosáhnu krásně pružného těsta. Toho nejlépe dosáhnu s kuchyňským robotem s hnětacím hákem. Já také často na kynuté těsto používám domácí pekárnu.

4. Těsto vytvaruji do koule, dám do misky a přikryji fólií. Těsto nechám asi hodinu kynout, až nabude dvojnásobného objemu.

5. Těsto rozdělím na kusy asi po 70 g. Z kousků vyválím válečky dlouhé asi 20 – 25 cm, které stočím do uzlíků či jiných tvarů. Jidášky dám na plech, přikryji utěrkou a nechám ještě asi půl hodiny kynout.

6. Na dno trouby dám hrnek s vodou a rozehřeji ji na 180 °C. Jidášky potřu bílkem rozšlehaným se lžící mléka asi 20 – 25 minut, dokud nezezlátnou. Ještě horké je potřu medem.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *.