Kynutý švestkový koláč

V Holandsku mají vynikající mléčné výrobky, sýrem počínaje, tvarohem konče. Bohužel ale tady prodávají jen tvaroh ve vaničce, takže pokud chci péct klasické kynuté koláče či buchty s tvarohovou náplní (a že je občas peču, když se nám stýská po těch z Antonínova pekařství, které máme v Praze kousek od baráku), musím tvaroh vždy nechat vykapat přes plátýnko. Ale pokud jedem na výlet do Česka a celou ledničku do auta nám nezaberou vajíčka od paní sousedky 😀 koupíme i tvaroh v kostce. Pak z něj nejčastěji Číža dělá závin, nebo já nějaké kynuté pečivo. A jelikož patří kombinace kynutého těsta, tvarohu a ovoce u Číži k nejoblíbenějším, rozhodla jsem se upéct podzimní koláč se švestkami. Pokud koláč nestihnete sníst čerstvý, jak je to ostatně u kynutého těsta nejlepší, nezoufejte, tenhle je dobrý i druhý a třeba i třetí den 🙂




Kynutý švestkový koláč
Suroviny
(2 koláče o průměru 30 cm)
Kvásek
- 75 ml teplého mléka
- 35 g cukru krupice
- 1 lžíce hladké mouky
- 20 g čerstvého droždí
Těsto
- 75 ml mléka
- 80 g změklého másla
- 2 vejce
- 1 lžíce rumu
- 35 g cukru krupice
- 1 balíček vanilkového cukru
- 500 g hladké mouky
- najemno nastrouhaná kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu
- špetka soli
Náplň
- 250 g měkkého tvarohu v kostce
- 30 g změklého másla
- 80 ml smetany ke šlehání
- 3 lžíce cukru krupice
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 vejce
- rum podle chuti
- švestky
Drobenka
- 40 g másla
- 2 lžíce moučkového cukru
- 3 lžíce polohrubé mouky
- 1 lžička vanilkového cukru
- ½ lžičky mleté skořice
- špetka mletého muškátového oříšku
Na potření
- 1 vejce
Postup
1. Na kvásek zahřeji mléko, rozmíchám v něm cukr a mouku a rozdrobím droždí. Nechám asi 15 minut vzejít kvásek.
2. Na těsto smíchám kvásek se všemi ostatními surovinami. Hnětu, dokud nedosáhnu krásně pružného těsta. Toho nejlépe dosáhnu s kuchyňským robotem s hnětacím hákem. Já také často na kynuté těsto používám domácí pekárnu.
3. Těsto vytvaruji do koule, dám do misky a přikryji fólií. Těsto nechám asi hodinu kynout, až nabude dvojnásobného objemu.
4. Na drobenku smíchám v misce všechny suroviny a dám ji vychladit do ledničky.
5. Tvaroh, změklé máslo, smetanu, cukr, rum, vejce a kukuřičný škrob vyšlehám do hladké směsi.
6. Troubu rozehřeji na 180 °C. Vykynuté těsto rozdělím na poloviny. Každou polovinu rozválím na kulatou placku o průměru asi 30 cm a tlustou asi 1 cm. Na každou placku rozetřu polovinu tvarohové náplně (u kraje nechám asi 1 cm volný). Na tvarohovou nápň pokladu omyté, vypeckované a překrojené švestky. Okraj koláče potřu rozšlehaným vajíčkem. Celý koláč posypu drobenkou. Každý koláč peču asi 35 minut.