Kynutý švestkový koláč

Kynutý švestkový koláč

V Holandsku mají vynikající mléčné výrobky, sýrem počínaje, tvarohem konče. Bohužel ale tady prodávají jen tvaroh ve vaničce, takže pokud chci péct klasické kynuté koláče či buchty s tvarohovou náplní (a že je občas peču, když se nám stýská po těch z Antonínova pekařství, které máme v Praze kousek od baráku), musím tvaroh vždy nechat vykapat přes plátýnko. Ale pokud jedem na výlet do Česka a celou ledničku do auta nám nezaberou vajíčka od paní sousedky 😀 koupíme i tvaroh v kostce. Pak z něj nejčastěji Číža dělá závin, nebo já nějaké kynuté pečivo. A jelikož patří kombinace kynutého těsta, tvarohu a ovoce u Číži k nejoblíbenějším, rozhodla jsem se upéct podzimní koláč se švestkami. Pokud koláč nestihnete sníst čerstvý, jak je to ostatně u kynutého těsta nejlepší, nezoufejte, tenhle je dobrý i druhý a třeba i třetí den 🙂

Kynutý švestkový koláč
Kynutý švestkový koláč
Kynutý švestkový koláč
Kynutý švestkový koláč

Kynutý švestkový koláč

Suroviny

(2 koláče o průměru 30 cm)

Kvásek

  • 75 ml teplého mléka
  • 35 g cukru krupice
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 20 g čerstvého droždí

Těsto

  • 75 ml mléka
  • 80 g změklého másla
  • 2 vejce
  • 1 lžíce rumu
  • 35 g cukru krupice
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 500 g hladké mouky
  • najemno nastrouhaná kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu
  • špetka soli

Náplň

  • 250 g měkkého tvarohu v kostce
  • 30 g změklého másla
  • 80 ml smetany ke šlehání
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 vejce
  • rum podle chuti
  • švestky

Drobenka

  • 40 g másla
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 3 lžíce polohrubé mouky
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • ½ lžičky mleté skořice
  • špetka mletého muškátového oříšku

Na potření

  • 1 vejce

Postup

1. Na kvásek zahřeji mléko, rozmíchám v něm cukr a mouku a rozdrobím droždí. Nechám asi 15 minut vzejít kvásek.

2. Na těsto smíchám kvásek se všemi ostatními surovinami. Hnětu, dokud nedosáhnu krásně pružného těsta. Toho nejlépe dosáhnu s kuchyňským robotem s hnětacím hákem. Já také často na kynuté těsto používám domácí pekárnu.

3. Těsto vytvaruji do koule, dám do misky a přikryji fólií. Těsto nechám asi hodinu kynout, až nabude dvojnásobného objemu.

4. Na drobenku smíchám v misce všechny suroviny a dám ji vychladit do ledničky.

5. Tvaroh, změklé máslo, smetanu, cukr, rum, vejce a kukuřičný škrob vyšlehám do hladké směsi.

6. Troubu rozehřeji na 180 °C. Vykynuté těsto rozdělím na poloviny. Každou polovinu rozválím na kulatou placku o průměru asi 30 cm a tlustou asi 1 cm. Na každou placku rozetřu polovinu tvarohové náplně (u kraje nechám asi 1 cm volný). Na tvarohovou nápň pokladu omyté, vypeckované a překrojené švestky. Okraj koláče potřu rozšlehaným vajíčkem. Celý koláč posypu drobenkou. Každý koláč peču asi 35 minut.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *.