Třešňový koláč s drobenkou

Sezona třešní je v plném proudu. Celý rok se s třešněmi chystám upéct především dort „Černý les“, ale Číža je teď v tréninku a až do lakrosového mistrovství mi zakázal dorty péct. Koláč naštěstí prošel 🙂 A je vynikající! A na přípravu je navíc snadný a rychlý. Teda až na vypeckovávání třešní 🙂 Určitě bude skvělý i s rybízem nebo borůvkama. A snad ještě stihnu letos „Černý les“ upéct.




Třešňový koláč s drobenkou
Suroviny
(forma 22×28 cm)
Drobenka
- 100 g másla
- 100 g cukru krupice
- 100 g hrubé mouky
- 1 vanilkový cukr
Těsto
- 120 g cukru krupice
- 2 vejce
- ½ lžičky vanilkové pasty (vanilkového extraktu)
- 80 ml mléka
- 80 ml oleje
- 250 g tvarohu
- citronová kůra z ½ chemicky neošetřeného citronu
- 360 g hladké mouky
- 10 g prášku do pečiva
- špetka soli
- 500 g vypeckovaných třešní
Poleva
- 100 g moučkového cukru
- 2 lžíce mléka
Postup
1. Troubu rozehřeji na 175 °C. Formu o rozměrech 22×28 cm vyložím pečícím papírem.
2. Všechny suroviny na drobenku smíchám v misce a dám do ledničky.
3. Vejce s cukrem vyšlehám do světlé a nadýchané pěny. Přidám vanilkovou pastu (vanilkový extrakt), mléko, olej a citronovou kůru. Vše promíchám.
4. Ve vedlejší misce smíchám mouku, prášek do pečiva a špetku soli.
5. Do vaječné směsi lehce vmíchám střídavě sypkou směs a tvaroh.
6. Těsto naliji do koláčové formy a uhladím.
7. Koláč rovnoměrně posypu umytými a vypeckovanými třešněmi. Nakonec koláč posypu drobenkou.
8. Peču ve vyhřáté troubě asi 45 minut (vyzkouším špejlí, jestli už je těsto upečené).
9. Koláč nechám zcela vychladnout. Na polevu smíchám prosátý cukr s mlékem. Můžete přidat více mléka nebo více cukru, záleží jak chcete mít polevu hustou. Koláč poliji.