Třešňové koláčky s mandlemi

Třešňové koláčky s mandlemi

Na trhu se už začaly objevovat třešně. Nejdříve jsem s nimi měla úplně jiné plány. Chtěla jsem upéct klasický koláč ve formě. Ale zjistila jsem, že jsem třešní koupila na takový koláč málo a taky mě zaujal recept na malé jablkové koláčky od švédské blogerky Call Me Cupcake. Jablková náplň se mi v červnu dělat nechtěla (ale když se teda dívám z okna u nás v Holandsku, spíš to na ten podzim vypadá 🙂 ), udělala jsem náplň třešňovou a ještě jsem do ní zamíchala mleté mandle.

A i když se zdobením koláčků to byla celkem fuška, naprosto se vyplatila, protože chutnají skvěle! A v horkém letním počasí se k nim náramně hodí vanilková zmrzlina. Nebo klidně i při tom počasí podzimním 🙂

Třešňové koláčky s mandlemi
Třešňové koláčky s mandlemi
Třešňové koláčky s mandlemi
Třešňové koláčky s mandlemi
Třešňové koláčky s mandlemi
Třešňové koláčky s mandlemi

Třešňové koláčky s mandlemi

Suroviny

(na 14 koláčků o průměru 8 cm)

Těsto

  • 360 g hladké mouky
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 225 g másla
  • špetka soli
  • asi 4 lžíce studené vody

Náplň

  • 500 g třešní
  • 3 lžíce cukru krupice
  • špetka soli
  • lžička vanilkové pasty (vanilkového extraktu)
  • 1 lžíce brandy
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 80 g jemně mletých mandlí

Na dokončení

  • 1 vejce
  • 1 lžíce mléka
  • špetka soli
  • 1 lžíce cukru krupice na poprášení koláče

Postup

1. Na těsto smíchám v misce mouku, cukr a sůl. Přidám studené máslo a míchám do konzistence drobenky. Přidávám vodu, dokud nevznikne hladké těsto. Těsto zabalím do potravinářské fólie a dám minimálně na hodinu chladit do lednice (nejlépe přes noc).

2. Na náplň smíchám v kastrolku vypeckované třešně, cukr, vanilku, brandy a sůl. Přivedu do bodu varu a nechám 3 – 4 minuty vařit, dokud třešně nezměknou.

3. V misce rozmíchám kukuřičný škrob v citronové šťávě. Směs naliji do kastrolku s třešněmi a zamíchám. Chvíli povařím, dokud směs nezhoustne. Nechám kompletně vychladnout a vmíchám jemně mleté mandle.

4. Těsto rozválím na tloušťku 3 mm. Vykrájím kolečka (o průměu 8 cm). Na kolečko dám náplň, okraje kolečka nechám volné a potřu je studenou vodou. Ze zbylého těsta udělám proužky, vykrájím různé tvary, kolečka atd. Ozdobím vršky koleček a na okrajích jemně přitisknu ke spodnímu kolečku nebo použiji vidličku. Koláčky dám na 15 minut do mrazáku.

5. Troubu rozehřeji na 200 °C. Na potření smíchám vejce, mléko a špetku soli.

6. Koláčky potřu vaječnou směsí a posypu cukrem.

7. Peču asi 25 minut.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *.