Rychlý letní koláč

O víkendu jsme koupili hodně jahod. Hodně jsme jich už snědli jen tak. Jelikož jsem ale moc nestíhala a chtěla jsem upéct nějaký koláč pro návštěvu, vybrala jsem tento. Je hodně ovocný, hodně rychlý a hodně dobrý. Zmizel do druhého dne. Samozřejmě můžete použít jakékoli ovoce a upéct ho nejen v létě (třeba jako já), ale myslím, že jahody, třešně, rybíz nebo maliny budou nejlepší.




Rychlý letní koláč
Suroviny
(koláčová forma 20 cm)
- 150 g hladké mouky
- 1¼ lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- 70 g změklého másla
- 120 g cukru krupice
- 1 vejce
- ½ lžičky vanilkové pasty (vanilkového extraktu)
- 90 ml mléka
- 300 g ovoce (jahody, třešně, rybíz, maliny,…)
- 2 lžíce cukru krupice na poprášení koláče
Postup
1. Troubu rozehřeji na 180 °C. Koláčovou formu o průměru 20 cm vymažu máslem a vysypu hrubou moukou.
2. Mouku, prášek do pečiva a sůl smíchám v misce a na chvíli odložím.
3. Změklé máslo vyšlehám s cukrem do světlé nadýchané pěny. Zašlehám vejce, mléko a vanilku a míchám, dokud se vše nespojí.
4. Do máslové směsi přisypu sypkou směs a zamíchám dohladka.
5. Těsto naliji do připravené formy.
6. Umyté a nakrájené ovoce rozprostřu na koláč a posypu krupicovým cukrem.
7. Koláč peču v předehřáté troubě na 180 °C 10 minut. Poté teplotu snížím na 150 °C a peču dalších 50 – 60 minut, dokud koláč lehce nezezlátne a špejle po vyzkoušení bude čistá. Koláč nechám zcela vychladnout.