Rychlý letní koláč

Rychlý letní koláč

O víkendu jsme koupili hodně jahod. Hodně jsme jich už snědli jen tak. Jelikož jsem ale moc nestíhala a chtěla jsem upéct nějaký koláč pro návštěvu, vybrala jsem tento. Je hodně ovocný, hodně rychlý a hodně dobrý. Zmizel do druhého dne. Samozřejmě můžete použít jakékoli ovoce a upéct ho nejen v létě (třeba jako já), ale myslím, že jahody, třešně, rybíz nebo maliny budou nejlepší.

Rychlý letní koláč
Rychlý letní koláč
Rychlý letní koláč
Rychlý letní koláč

Rychlý letní koláč

Suroviny

(koláčová forma 20 cm)

  • 150 g hladké mouky
  • 1¼ lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 70 g změklého másla
  • 120 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • ½ lžičky vanilkové pasty (vanilkového extraktu)
  • 90 ml mléka
  • 300 g ovoce (jahody, třešně, rybíz, maliny,…)
  • 2 lžíce cukru krupice na poprášení koláče

Postup

1. Troubu rozehřeji na 180 °C. Koláčovou formu o průměru 20 cm vymažu máslem a vysypu hrubou moukou.

2. Mouku, prášek do pečiva a sůl smíchám v misce a na chvíli odložím.

3. Změklé máslo vyšlehám s cukrem do světlé nadýchané pěny. Zašlehám vejce, mléko a vanilku a míchám, dokud se vše nespojí.

4. Do máslové směsi přisypu sypkou směs a zamíchám dohladka.

5. Těsto naliji do připravené formy.

6. Umyté a nakrájené ovoce rozprostřu na koláč a posypu krupicovým cukrem.

7. Koláč peču v předehřáté troubě na 180 °C 10 minut. Poté teplotu snížím na 150 °C a peču dalších 50 – 60 minut, dokud koláč lehce nezezlátne a špejle po vyzkoušení bude čistá. Koláč nechám zcela vychladnout.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *.