Nejlepší ovocný koláč

Koláče z křehkého těsta s pořádnou porcí ovoce jsou dle mého nejlepší letní koláče vůbec. Samozřejmě jsou ideální i na podzim s jablky či se švestkami, ale já jsem si naprosto oblíbila tento se směsí malin, borůvek a jahod. Těmto typům koláčů sluší efektní zdobení. Já jsem se zatím dostala jen k mřížkovému vzoru.
Receptem jsem se inspirovala u švédské blogerky Call me cupcake a jak sama píše, koláč je nejlepší s kopečkem vanilkové zmrzliny. Nebo dvěma…

Nejlepší ovocný koláč
Suroviny
(koláčová forma 20 cm)
Těsto
- 250 g hladké mouky
- 1,5 lžíce cukru krupice
- 130 g másla
- asi 4 lžíce studené vody
- 1 lžíčka citronové šťávy
- ½ vejce (druhou půlku schovám na potření koláče)
- špetka soli
Náplň
- 700 g různého ovoce jako jsou jahody, borůvky, maliny,…
- 30 g hladké mouky
- ½ lžíce kukuřičného škrobu
- špetka soli
- 120 g cukru krupice
- ½ lžičky vanilkové pasty (vanilkového prášku)
Na potření
- ½ vejce
- ½ lžíce vody
- špetka soli
- ½ lžíce cukru krupice na poprášení koláče
Postup
1. Na těsto smíchám v misce mouku, cukr a sůl. Přidám studené máslo a ručně zamíchám do konzistence drobenky. Přidám vejce, citronovou šťávu a postupně přidávám vodu, dokud nevznikne hladké těsto. Těsto zabalím do potravinářské fólie a dám na hodinu chladit do lednice.
2. Troubu předehřeju na 200 °C. Z 2/3 těsta rozválím na pomoučeném povrchu placku a vyložím s ní vymazanou formu o průměru 20 cm (okraje zatím neořezávám). Těsto ve formě dám ještě na chvíli do ledničky.
3. Mezitím zbylé těsto rozválím a nakrájím na pásky a připravím náplň.
4. Na náplň smíchám mouku, kukuřičný škrob, sůl, cukr a vanilku. Do velké mísy dám ovoce, přisypu sypkou směs a opatrně zamíchám. Ovocnou náplň rozprostřu do koláče.
5. Pásky z těsta rozprostřu na náplň navrch koláče.
6. Smíchám vejce, vodu a špetku soli. Směsí „přilepím“ pásky k okraji těsta.
7. Seříznu okraje těsta a vidličkou vytvořím na okraji těsta vzor. Pásky a okraj těsta potřu směsí vejce, vody a soli a posypu cukrem.
8. V troubě rozpálené na 200 °C peču 10 minut, snížím teplotu na 175 °C a peču asi 50 – 60 minut (kontrolovat začínám po 30 minutách).
9. Vypnu troubu a koláč v ní nechám ještě asi 30 minut. Poté nechám koláč kompletně vychladnout v pokojové teplotě.