Vánoční perníčkový dort

Už loni jsem
objevila na blogu Lindy Lomelino přenádherný dort s perníčkovou
vesničkou. Akorát nebyl čas a příležitost ho upéct. Před
Vánoci peču jen cukroví a po Vánocích se cukroví dojídá, ne
to moje, ale to, co dostaneme naloženo od všech našich příbuzných
Letos ale měl Číža v práci vánoční večírek a jak tady v
Holandsku bývá zvykem, každý přinesl nějakou dobrotu. Tak jsem
konečně měla příležitost dort upéct. A byl to asi
nejkouzelnější dort, který jsem kdy dělala. A taky podle pochval
děsně dobrý!



Vánoční perníčkový dort
Suroviny
(dortová forma 2×20 cm)
Korpus
- 130 g slaného másla
- 240 g hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- ¼ lžičky soli
- 2 lžíce perníkového koření
- 3 vejce
- 100 g cukru krupice
- 200 g crème fraîche (zakysané smetany)
- 100 g brusinkového džemu
Krém
- 200 g změklého másla
- 100 g moučkového cukru
- 300 g krémového sýru pokojové teploty
- 1 lžička vanilkové pasty (vanilkového prášku)
- 2 lžíce černého sezamu
- 2 lžíce javorového sirupu
- brusinkový džem
Ozdoba
- perníčkové domečky
- brusinky
- krupicový cukr
- moučkový cukr
Postup
Korpus
1. Troubu předehřeji na 175 °C. Dvě dortové formy o průměru 20 cm vymažu máslem a vysypu hrubou moukou.
2. Na plotýnce v rendlíku rozehřeji máslo a nechám vychladnout.
3. Prosátou mouku smíchám v misce s jedlou sodou, solí a perníkovým kořením.
4. Vejce s cukrem vyšlehám do světlé nadýchané pěny (trvá to asi 4 minuty).
5. Do vaječné směsi přidám rozpuštěné máslo a směs suchých ingrediencí. Vmíchám crème fraîche a brusinkový džem. Zamíchám dohladka.
6. Těsto rozdělím do dvou připravených forem a peču asi 25 – 30 minut (kontroluji špejlí).
7. Po vytažení z trouby nechám korpusy zchladnout asi 15 minut ve formě. Poté odstraním formy a nechám na mřížce kompletně vychladnout. Oba dva zchladlé korpusy podélně rozříznu. Vzniknou tak čtyři dortové pláty.
Krém
1. Změklé máslo vyšlehám s cukrem do světlé pěny. Přidám krémový sýr a vanilku. Zamíchám dohladka.
2. Černý sezam s javorovým sirupem rozdrtím v hmoždíři, dokud nevznikne pasta. Pastu vmíchám do náplně.
Sestavení dortu
1. První plát korpusu položím na servírovací talíř. Na plát rozetřu vrstvu krému. Druhý plát potřu na spodní straně tenkou vrstvou brusinkového džemu a přiklopím na první plát (džemem na krém). Stejný postup opakuji i u druhého a třetího plátu korpusu. Čtvrtý plát korpusu položím na krém řezem dolů.
2. Celý dort potřu tenkou vrstvu krému. Dort dám zchladit asi na 20 minut do ledničky. První vrstva krému tak zachytí drobečky.
3. Rozetřu zbytek krému a dort ozdobím perníčkovými domečky a brusinkami obalenými v krupicovém cukru. Celý dort pocukruji moučkovým cukrem.