Piškotový dort s jahodami a balsamikem

Každý rok se vždycky hroooozně moc těším na červen. Kvůli jahodám. Je to moje nejoblíbenější ovoce. Vždycky, když tohle říkám, si vzpomenu na svoji oblíbenou písničku z dětství od Dády Patrasové „Holčička jahodová“. Jako malá jsem ji často zpívala 😀 Když mi v hlavě zní dneska, třeba právě u tohoto receptu, tak to nesnáším 🙂
Už od ledna začínám hledat recepty, které bych mohla v létě z jahod připravit. Vždycky je jich hodně a většinu z nich ani nestihnu. Taky totiž musím stihnout si dávat jahody s cukrem, se zakysanou smetanou, na lívancích, s pudinkem nebo jen tak 🙂 Tímto receptem jsem se inspirovala u švédské blogerky Call me cupcake. Vůbec by mě nenapadlo, že dort s balsamikem může chutnat tak dobře.


Piškotový dort s jahodami a balsamikem
Suroviny
(dortová forma 20 cm)
Korpus
- 100 g másla
- 100 g cukru krupice
- 2 vejce
- 100 g hladké mouky
- ½ lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- kůra z ½ chemicky neošetřeného citronu
- 1,5 lžíce mléka
Jahody s balsamikem
- 200 g čerstvých jahod
- 1,5 lžíce cukru krupice
- 1 lžíce balsamika
- špetka soli
- ½ lžičky vanilkové pasty (vanilkového prášku)
- kůra z ½ chemicky neošetřeného citronu
Krém
- 170 ml smetany ke šlehání
- 1,5 lžíce moučkového cukru
Na ozdobu
- čerstvé mátové lístky
Postup
Korpus
1. Troubu předehřeji na 175 °C. Dortovou formu o průměru 20 cm vymažu máslem a vysypu hrubou moukou.
2. Máslo rozpustím v rendlíku na plotýnce a nechám zchladnout na pokojovou teplotu.
3. Vejce vyšlehám s cukrem do světlé nadýchané pěny. Přimíchám rozpuštěné máslo.
4. Mouku smíchám v misce s práškem do pečiva a špetkou soli. Opatrně vmíchám do vaječné směsi.
5. Nakonec přidám citronovou kůru a mléko. Těsto zamíchám dohladka.
6. Těsto naliji do připravené formy a peču asi 30 minut (kontroluji špejlí).
7. Korpus nechám asi 10 minut vychladnout ve formě. Nožem opatrně oddělím korpus od boků formy. Formu sundám a korpus nechám kompletně vychladnout.
Jahody s balsamikem a krém
1. Jahody omyji a zbavím stonku. Podélně je natřikrát překrojím. Dám je do misky a zamíchám s cukrem, balsamikem, špetkou soli, vanilkou a citronovou kůrou. Mísu zakryji a nechám stát asi 30 minut, dokud jahody nepustí šťávu. Občas směs opatrně zamíchám.
2. Špejlí udělám v korpusu dírky. Lžicí poliju korpus šťávou z jahod.
3. Smetanu s cukrem vyšlehám dotuha a nanesu na korpus. Lžičkou naberu jahody a rozložím je na šlehačku. Poliji jahodovou šťávou a ozdobím mátovými lístky.