Čokoládový dort s malinami

V Holandsku je zvykem, že každý, kdo má narozeniny, přinese do práce nějakou dobrotu. U Číži v práci to většinou bývají kupované dorty. Já jsem mu, jako každý rok, nějaké sladkosti upekla. Ale až letos jsem konečně byla v takové pohodě a měla to rozmyšlené, že jsem si vše stihla sepsat i nafotit. Upekla jsem extra čokoládový dort a kokosové cupcakes. U dortu jsem byla nervózní, jelikož jsem výsledek nemohla ochutnat (a taky nafotit na řezu). Ale podle Čížových kolegů to byl nejlepší čokoládový dort vůbec 🙂

Čokoládový dort s malinami
Suroviny
(dortová forma 24 cm)
Korpus
- 200 g slaného másla
- 125 ml mléka
- 240 g hladké mouky
- 1½ lžičky jedlé sody
- ¼ lžičky soli
- 70 g holandského kakaa
- 120 g cukru krupice
- 2 vejce
- 200 g crème fraîche (nebo zakysané smetany)
- 125 ml silné kávy
Krém z mascarpone
- 250 g mascarpone
- 2 lžíce mletého cukru
- 20 g holandského kakaa
- 150 ml smetany ke šlehání
Čokoládový krém
- 200 g kvalitní čokolády
- 150 ml smetany ke šlehání
- 50 g másla
- 2 lžíce malinové marmelády
- maliny na ozdobu
Postup
1. Troubu předehřeji na 175 °C. Dno pečící formy o průměru 24 cm vyložím pečícím papírem a boky vymažu máslem a vysypu hrubou moukou.
2. V kastrolku na plotýnce rozpustím máslo. Přidám mléko a nechám vychladnout.
3. Ve velké míse smíchám mouku, cukr, kakao, špetku soli a sodu. Přidám vejce, vychladlé máslo s mlékem a zakysanou smetanu. Nakonec přidám kávu a vše zamíchám dohladka.
4. Těsto naliji do formy a peču asi 30 – 35 minut (testuji špejlí). Upečený dort nechám asi 10 minut zchladnout ve formě, pak vyklopím na mřížku a nechám zchladnout úplně. Korpus překrojím ve vodorovném směru na polovinu.
5. Mascarpone vyšlehám s cukrem a prosetým kakaem dohladka. Přiliji smetanu a vyšlehám tuhý krém.
6. Na čokoládový krém ohřeji smetanu s máslem. Čokoládu nalámu do misky na malé kousky. Smetanovou směs stáhnu z plotýnky než dosáhne bodu varu a přeliji s ní čokoládu. Chvíli nechám stát a pak čokoládovou směs míchám, dokud se vše nerozpustí. Krém nechám ztuhnout v lednici do konzistence příjemně roztíratelného krému.
7. Polovinu korpusu položím na servírovací talíř a potřu malinovou marmeládou. Na to rozprostřu krém z mascarpone a přiklopím druhou polovinou korpusu. Horní polovinu korpusu a boky dortu potřu čokoládovým krémem. Dort ozdobím malinami a uchovávám v ledničce.