Jahodový cheesecake

Jahodový cheesecake

Musím říct, že tento cheesecake je asi nejlepší cheesecake, který jsem kdy jedla. Zní to možná trochu domýšlivě, ale největší zásluhu má na tom Číža, který nejen, že dělal nad výrobou cheesecaku dozor, protože mám u cheesecaku vždycky strach, že se nějak nepovede, nebo spíš že nebudu mít trpělivost na dodržení všech postupů 🙂 Což je u cheesecaku hodně důležité. Ale taky mi vyrobil domácí krémový sýr a musím říct, že to dalo koláči úplně jiný rozměr.

Cheesecake není těžký na výrobu, ale je potřeba na něj mít čas. Především je důležité vytáhnout všechny suroviny z ledničky alespoň 3 hodiny před pečením. A taky nechat cheesecake pořádně vychladnout. Je tedy nejlepší cheesecake péct den před podáváním. Ale ten čas a čekání za to rozhodně stojí 🙂

Jahodový cheesecake
Jahodový cheesecake
Jahodový cheesecake
Jahodový cheesecake
Jahodový cheesecake

Jahodový cheesecake

Suroviny

(dortová forma 20 cm)

Cheesecake

  • 200 g sušenek
  • 100 g másla
  • 500 g krémového sýru pokojové teploty
  • 200 g crème fraîche pokojové teploty
  • 1 lžička vanilkové pasty
  • 250 g cukru krupice
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 3 vejce pokojové teploty

Jahodová poleva

  • 500 g jahod
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 110 g cukru krupice
  • ½ lžičky vanilkové pasty
  • 1½ lžičky kukuřičného škrobu

Postup

1. Na dno trouby dám hrnec s vodou (vytvoří se pára a cheesecake bude krémový) a troubu rozehřeji na 150 °C. Dno i boky dortové formy o průměru 20 cm vymažu máslem a vyložím pečícím papírem. Spodní část formy otočím naruby (bude pak zvrchu hladká a po upečení z ní půjde snadněji cheesecake stáhnout na talíř). Kvůli snadnějšímu přetáhnutí koláče na talíř by také pečící papír neměl kopírovat spodní část formy, ale nechám ho asi 5 cm po obvodě vyčuhovat.

2. Na plotýnce v rendlíku rozpustím máslo. Sušenky rozdrtím v mixéru a smíchám s vychladlým rozpuštěným máslem. Směs dám do formy a pořádně ji upěchuji na dno i po bocích.

3. Krémový sýr vyšlehám dohladka. Přidám mouku, vanilku, cukr a crème fraîche a chvíli šlehám, dokud se vše nepropojí. Do směsi přidávám postupně vejce. Každé vejce vždy na nízké otáčky zašlehám. Směs se nesmí přešlehat, jinak bude v náplni příliš vzduchu! Naliji do připravené formy. Poté s formou pořádně několikrát klepnu o kuchyňskou linku, aby unikly všechny vzduchové bubliny, které v krému zůstaly.

4. Cheesecake peču asi 1 hodinu. Cheesecake je upečený ve chvíli, kdy se poklepem na bok formy třese podobně jako želé. Koláč nechám ve vypnuté troubě s pootevřenými dvířky asi dvě hodiny chladnout. Kompletně ho nechám vychladnout na kuchyňské lince a pak přesunu do lednice ideálně do druhého dne.

5. Druhý den opatrně odstraním bočnici formy a pečící papír po bocích koláče. Sundám spodní část formy. Koláč držím v ruce a opatrně sundávám pečící papír a zároveň přesunuji koláč na servírovací talíř.

6. Na jahodovou polevu půlku jahod nakrájím na malé kousky a půlku jahod na poloviny.

7. Jahody nakrájené na malé kousky, vanilku, citronovou šťávu a cukr smíchám v rendlíku a přivedu k varu. Nechám asi 10 minut probublávat, dokud se jahody nerozvaří. V misce smíchám kukuřičný škrob se dvěma lžícemi vody a vliji do jahodové směsi. Směs začne houstnout.

8. Přidám na půlky nakrájené jahody a vařím asi 1 minutu, dokud jahody lehce nezměknou.

9. Jahodovou směs nechám za občasného míchání zchladnout. Směsí přeliji cheesecake a před podáváním nechám chladit v ledničce alespoň 1 hodinu.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *.