Bábovka s šafránem a kokosovým mlékem

Tak tuhle bábovku prohlašuji za nejlepší bábovku vůbec! Chtěla jsem upéct něco velikonočního a zaujala mě tato bábovka. Velikonoční sice moc není, rozhodně se ale hodí do každého období a ke každé příležitosti. A přidání šafránu do těsta ji udělá tak krásně žluťoučkou, že vlastně tak trochu velikonoční je 🙂



Bábovka s šafránem a kokosovým mlékem
Suroviny
Bábovka
- asi 3 špetky šafránu
- 1 lžička cukru krupice
- 1 lžíce tmavého rumu
- 200 g másla
- 150 ml kokosového mléka
- 2 vejce
- 150 g cukru krupice
- 240 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
Poleva
- 60 g bílé čokolády
- 60 ml kokosového mléka
- špetka soli
- ½ lžičky vanilkové pasty (vanilkového prášku)
- moučkový cukr
Postup
1. Do misky rozmělním šafrán a zamíchám s lžičkou cukru a lžící rumu. Přikryji a nechám v pokojové teplotě odležet minimálně 1 hodinu.
2. Troubu předehřeji na 175 °C. Bábovkovou formu vymažu máslem a vysypu hrubou moukou.
3. Na plotýnce v rendlíku rozpustím máslo a nechám zchladnout na pokojovou teplotu. Přimíchám kokosové mléko a šafránovou směs.
4. V misce smíchám mouku, prášek do pečiva a špetku soli.
5. Vejce s cukrem vyšlehám do světlé nadýchané pěny. Přidám máslovou směs a opatrně vmíchám sypkou směs.
6. Těsto vliji do formy a peču 40 – 45 minut (kontroluji špejlí).
7. Po upečení bábovku nechám zchladnout asi 10 minut ve formě, poté ji vyklopím na mřížku a nechám vychladnout kompletně.
8. Na polevu rozehřeji kokosové mléko téměř k bodu varu. Do misky nalámu bílou čokoládu a přeliji přes ni horké kokosové mléko. Nechám chvíli stát, poté přidám špetku soli a vanilku a směs rozmíchám dohladka. Nechám odležet, dokud poleva trochu nezhoustne. Bábovku popráším moučkovým cukrem a poliji čokoládovou polevou.