Bábovka s kokosovým máslem

Když jsem se vracela z jarní prosluněné procházky s naší fenkou Pivoňkou, přemýšlela jsem o nějaké dobrotě co bych mohla upéct. Jelikož bylo kolem spousta sedmikrásek, pár jsem jich utrhla s tím, že musím upéct něco, co sedmikráskama ozdobím.
V ledničce jsem měla ještě zbytek vynikajícího kokosového másla od firmy Šufánek, rozhodla jsem se pro trochu netradiční bábovku. Pokud oříšková másla od Šufánku neznáte, doporučuju poznat 🙂 Jsou vyráběné jen z ořechů a dají se použít jak na pečení (tak je ráda používám já), tak si je klidně můžete namazat i na chleba.



Bábovka s kokosovým máslem
Suroviny
Bábovka
- 100 g kokosového másla Šufánek
- 100 g cukru krupice
- 2 vejce
- 150 g polohrubé mouky
- ½ sáčku prášku do pečiva
- špetka soli
- ½ lžičky vanilkové pasty
- 100 ml bílého jogurtu
Zdobení
- 40 g bílé čokolády
- 40 g kokosového másla Šufánek
- cukr moučka
- sedmikrásky
- nahrubo nasekané pistácie
- jadérka z granátového jablka
Postup
1. Troubu předehřeji na 175 °C. Formu na bábovku vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. Pozor! Jelikož většinou peču pouze pro dva, použila jsem menší bábovkovou formu. Její objem je asi 900 ml, pokud máte klasickou větší „rodinnou“ formu, vynásobte suroviny dvěma.
2. Kokosové máslo rozpustím v rendlíku na plotýnce a nechám zchladnout na pokojovou teplotu.
3. Vejce vyšlehám s cukrem do světlé nadýchané pěny (trvá to asi pět minut). Přidám vanilku a promíchám.
4. Mouku smíchám v misce s práškem do pečiva a špetkou soli.
5. Do vaječné směsi přimíchám zchladlé máslo, poté střídavě (asi natřikrát) sypkou směs a bílý jogurt a zamíchám dohladka.
6. Těsto naliji do připravené formy a peču asi 45 minut (kontroluji špejlí). Pokud bábovka ze shora rychle tmavne aniž by byla upečená, přikryji ji alobalem.
7. Bábovku nechám asi 15 minut zchladnout ve formě, poté ji vyklopím na mřížku a nechám vychladnout úplně.
8. Máslo s čokoládou rozpustím ve vodní lázni. Nechám lehce ztuhnout (poleva nesmí být ani moc tekutá, aby neztekla z bábovky, ale naopak ani moc hustá).
9. Bábovku lehce pocukruji moučkovým cukrem, poliji čokoládovou polevou a ozdobím pistáciemi, granátovým jablkem a sedmikráskami.