Máslové velikonoční uzlíčky

Po dlouhé době jsme letošní Velikonoce trávili v Česku. No, za aktuální situace nám ani nic jiného nezbývalo. Ale po lednovém stěhování z Holandska a skoro dvouměsíční dovolené v Asii si tady na Moravě rádi odpočineme. Čas jsme trávili s mou rodinou. Pečení jsme měli s mamkou rozdělené. Já jsem pekla sušenky (kromě těchto i Velikonoční Sacher sušenky), perníčky a jidáše. A mamka mazance a beránka. A taky kuře a nádivku. Máslové i Sacher sušenky byly vynikající. A rozhodně se hodí i k jiným příležitostem než těm velikonočním.



Máslové velikonoční uzlíčky
Suroviny
(asi na 2 plechy)
- 120 g másla
- 1 vejce
- 90 g moučkového cukru
- 1 lžička vanilkové pasty (vanilkového extraktu)
- 250 g hladké mouky
- 5 g prášku do pečiva
- špetka soli
- asi 100 g celých loupaných mandlí
- ½ vajíčka na potření
Postup
1. Smíchám máslo, vejce, cukr, vanilkovou pastu.
2. Přidám mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Zamíchám do hladkého těsta, zabalím do potravinářské folie a nechám minimálně na 1 hodinu odležet v ledničce (nejlépe do druhého dne).
3. Troubu předehřeji na 175 °C.
4. Z těsta vyválím válečky asi 15 – 20 cm dlouhé a 1 cm tlusté. Váleček přehnu napůl a zatočím. Potřu rozšlehaným vajíčkem a do zákrutů vložím mandli.
5. Peču ve vyhřáté troubě asi 15 – 20 minut.