Pomerančový dort s dulce de leche

Pomerančový dort s dulce de leche

U nás doma vařím jen zřídkakdy. Číža je totiž nejlepší kuchař na světě. Pokud teda zrovna nepotřebuje připravit hrníčkový knedlík, na ten jsem mistr já 🙂 Když má ale Číža narozeniny, stalo se tradicí, že připravím celou večeři. Letos to byla bruschetta s gorgonzolou a hruškou, bramborové gnocchi s dýní a pomerančový dort s dulce de leche. Tento dort je krásně lehoučký a krásně provoněný pomeranči a na podzimní oslavy udělá jistojistě velkou parádu.

Pomerančový dort s Dulce de leche
Pomerančový dort s Dulce de leche
Pomerančový dort s Dulce de leche
Pomerančový dort s Dulce de leche

Pomerančový dort s dulce de leche

Suroviny

(dortová forma 2×16 cm)

Korpus

  • 4 vejce
  • 100 g hladké mouky
  • 1½ lžičky kukuřičného škrobu
  • 100 g + 50 g cukru krupice
  • 1½ lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 4 lžíce slunečnicového oleje
  • 4 lžíce pomerančové šťávy
  • 1 lžíce najemno nastrouhané kůry z chemicky neošetřeného pomeranče
  • 1 lžička vanilkové pasty

Krém

  • 250 g dulce de leche
  • 400 ml smetany ke šlehání

Ozdoba

  • hořká čokoláda
  • 80 ml smetany ke šlehání

Postup

Korpus

1. Troubu předehřeji na 175 °C. Dvě dortové formy o průměru 16 cm vymažu máslem a vysypu hrubou moukou.

2. Prosátou mouku smíchám v misce s práškem do pečiva, kukuřičným škrobem, špetkou soli a 100 g cukru krupice.

3. Oddělím žloutky od bílků. Žloutky vyšlehám s olejem, pomerančovou šťávou, pomerančovou kůrou a vanilkou. Vmíchám směs suchých ingrediencí.

4. Bílky šlehám v čisté míse, dokud nemám po vytažení metly „měkké“ špičky. Za stálého šlehání pomalu přisypávám 50 g cukru krupice, dokud špičky po vytažení metly nejsou tuhé.

5. Opatrně po částech ručně zašlehám bílky do těsta.

6. Těsto rozdělím do dvou připravených forem a peču asi 30 – 40 minut (kontroluji špejlí).

7. Po vytažení z trouby formy převrátím vzhůru nohama na mřížku. Korpusy nechám vychladnout. Opatrně odstraním formy (boky můžu odříznout od formy nožem). Oba dva zchladlé korpusy podélně rozříznu. Vzniknou tak čtyři dortové pláty.

Krém

1. Smetanu vyšlehám dotuha.

2. Přidám dulce de leche a míchám, dokud krém není hladký.

Ozdoba

1. Čokoládu nechám na chvíli rozehřát v troubě (v mikrovlnné troubě). Čokoláda nesmí být tekutá, jen ji nechám trochu změknout. Kráječem na sýr nebo škrabkou na brambory nastrouhám tenké plátky.

2. Smetanu vyšlehám dotuha.

Sestavení dortu

1. První plát korpusu položím na servírovací talíř. Na plát rozetřu vrstvu krému. Stejný postup opakuji i u druhého a třetího plátu korpusu. Čtvrtý plát korpusu položím na krém řezem dolů.

2. Celý dort potřu tenkou vrstvu krému. Dort dám zchladit asi na 20 minut do ledničky. První vrstva krému tak zachytí drobečky.

3. Rozetřu zbytek krému.

4. Ušlehanou smetanu dám do zdobícího sáčku a ozdobím vršek dortu.

5. Nastrouhanou čokoládou ozdobím boky dortu.

1 comment found

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *.