Mramorová bábovka

Mramorová bábovka

Zase jedna z krásných forem, kterou mi Číža koupil v kringloopwinkelu, typickém holandském „sekáči“. A zase jeden recept na bábovku. Tentokrát klasickou mramorovou, na kterou mám chuť (na podzim) vždycky.

Mramorová bábovka
Mramorová bábovka
Mramorová bábovka

Mramorová bábovka

Suroviny

  • 3 vejce
  • špetka soli
  • 120 g cukru krupice
  • 100 ml rostlinného oleje
  • 120 ml mléka
  • ½ lžičky vanilkové pasty
  • 200 g polohrubé mouky
  • 10 g prášku do pečiva
  • 1 lžíce holandského kakaa
  • moučkový cukr na ozdobu

Postup

1. Troubu předehřeji na 175 °C. Formu na bábovku vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. Pozor! Jelikož většinou peču pouze pro dva, použila jsem menší bábovkovou formu. Její objem je asi 1,5 litru, pokud máte klasickou větší „rodinnou“ formu, přidejte ještě třetinu uvedených surovin.

2. Oddělím žloutky od bílků. Z bílků a špetky soli vyšlehám tuhý sníh. Žloutky vyšlehám s cukrem do světlé nadýchané pěny.

3. Ke žloutkové směsi přidám olej, vanilkovou pastu, mléko a nakonec mouku smíchanou s práškem do pečiva. Opatrně stěrkou natřikrát vmíchám tuhý sníh z bílků.

4. 2/3 těsta naliji do připravené formy. Do zbylého těsta proseji lžíci holandského kakaa a opatrně zamíchám. Kakaovou směs naliji do formy.

5. Bábovku peču asi 60 minut (kontroluji špejlí). Pokud bábovka ze shora rychle tmavne aniž by byla upečená, přikryji ji alobalem.

6. Po upečení nechám bábovku chvíli zchladnout ve formě. Poté ji z formy vyklopím na mřížku a nechám kompletně vychladnout. Pocukruji moučkovým cukrem.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *.