Streuselkuchen

Streuselkuchen

Streuselkuchen neboli německý drobenkový koláč. Na tuhle sladkost myslím už od května, kdy jsme byli na výletě v Německu. Strašně ráda chodím na výlety po kopcích a horách. A úplně nejradši mám, když je v cíli hospůdka s pivečkem a nějakou dobrotou. Tentokrát jsme zastavili v malé hospůdce, teda spíš takovém bufetu u rodinného domu. Překvapilo mě, že jsem si nevybrala žádnou slanost jako vždycky, ale sáhla po krásném domácím koláči. Jak mě Číža svojí skvělou němčinou poučil, jednalo se o Streuselkuchen neboli drobenkový koláč.

A teď na něj konečně po všech ovocných receptech přišel čas. Byl vynikající, ale Číža říkal, že bych tam měla příště ještě zakomponovat jeho oblíbený tvaroh 🙂

Streuselkuchen
Streuselkuchen
Streuselkuchen
Streuselkuchen

Streuselkuchen

Suroviny

(forma 22×28 cm)

Kvásek

  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 20 g čerstvého droždí

Těsto

  • 50 ml oleje
  • 30 g cukru krupice
  • 350 g hladké mouky
  • 1 lžička vanilkové pasty (vanilkového extraktu)
  • špetka soli

Drobenka

  • 120 g másla
  • 120 g cukru krupice
  • 80 g polohrubé mouky
  • 80 g hladké mouky
  • 1 sáček vanilkového cukru

Postup

1. Na kvásek zahřeji smetanu, rozmíchám v ní cukr a rozdrobím droždí. Nechám asi 15 minut vzejít kvásek.

2. Na těsto smíchám kvásek se všemi ostatními surovinami. Hnětu, dokud nedosáhnu krásně pružného těsta. Toho nejlépe dosáhnu s kuchyňským robotem s hnětacím hákem. Já také často na kynuté těsto používám domácí pekárnu.

3. Těsto vytvaruji do koule, dám do misky a přikryji fólií. Těsto nechám asi hodinu kynout, až nabude dvojnásobného objemu.

4. Na drobenku smíchám v misce všechny suroviny.

5. Troubu rozehřeji na 180 °C. Vykynuté těsto vyválím do obdélníka velikosti plechu. Těsto přenesu na plech vyložený pečícím papírem. Celý koláč posypu drobenkou. Koláč peču asi 30 minut.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *.