Streuselkuchen

Streuselkuchen neboli německý drobenkový koláč. Na tuhle sladkost myslím už od května, kdy jsme byli na výletě v Německu. Strašně ráda chodím na výlety po kopcích a horách. A úplně nejradši mám, když je v cíli hospůdka s pivečkem a nějakou dobrotou. Tentokrát jsme zastavili v malé hospůdce, teda spíš takovém bufetu u rodinného domu. Překvapilo mě, že jsem si nevybrala žádnou slanost jako vždycky, ale sáhla po krásném domácím koláči. Jak mě Číža svojí skvělou němčinou poučil, jednalo se o Streuselkuchen neboli drobenkový koláč.
A teď na něj konečně po všech ovocných receptech přišel čas. Byl vynikající, ale Číža říkal, že bych tam měla příště ještě zakomponovat jeho oblíbený tvaroh 🙂




Streuselkuchen
Suroviny
(forma 22×28 cm)
Kvásek
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce cukru krupice
- 20 g čerstvého droždí
Těsto
- 50 ml oleje
- 30 g cukru krupice
- 350 g hladké mouky
- 1 lžička vanilkové pasty (vanilkového extraktu)
- špetka soli
Drobenka
- 120 g másla
- 120 g cukru krupice
- 80 g polohrubé mouky
- 80 g hladké mouky
- 1 sáček vanilkového cukru
Postup
1. Na kvásek zahřeji smetanu, rozmíchám v ní cukr a rozdrobím droždí. Nechám asi 15 minut vzejít kvásek.
2. Na těsto smíchám kvásek se všemi ostatními surovinami. Hnětu, dokud nedosáhnu krásně pružného těsta. Toho nejlépe dosáhnu s kuchyňským robotem s hnětacím hákem. Já také často na kynuté těsto používám domácí pekárnu.
3. Těsto vytvaruji do koule, dám do misky a přikryji fólií. Těsto nechám asi hodinu kynout, až nabude dvojnásobného objemu.
4. Na drobenku smíchám v misce všechny suroviny.
5. Troubu rozehřeji na 180 °C. Vykynuté těsto vyválím do obdélníka velikosti plechu. Těsto přenesu na plech vyložený pečícím papírem. Celý koláč posypu drobenkou. Koláč peču asi 30 minut.