Rybízové muffiny

Jako malá jsem rybíz nesnášela. Protože mi připadal děsně kyselý a nevěděla jsem, proč bych měla jíst zrovna rybíz, když jsme na zahrádce vždycky mívali tolik slaďoučkých jahod. Ale hlavně jsem nesnášela cesty k tetě, která měla obrovskou zahradu asi se sto tisíci (tak mi to tehdy připadalo) keříky rybízu. A my jsme je vždycky jezdili obírat.
Zato rybízovou marmeládu jsem měla v oblibě už od malička. Začalo to už v mých dvou letech, kdy jsem strkala prstíky do vánočních slepovaných koleček a vybírala z nich jen tu marmeládu 🙂 A jelikož se rybízová marmeláda perfektně hodí ke sladkým dezertům, zbožňuji ji dodnes.
Chtěla jsem ale dát šanci samotnému zatracovanému rybízu. Dala jsem ho do muffinů a dopadly naprosto perfektně. Číža o ních prohlásil, že jsou to jedny z nejlepších muffinů vůbec. A pokud vám přijdou přece jen trošku kyselkavější, není na škodu si k nim dát kopeček vanilkové zmrzliny 🙂




Rybízové muffiny
Suroviny
(asi na 12 muffinů)
- 100 g másla
- 100 ml mléka
- kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu
- 2 vejce
- 100 g cukru krupice
- 180 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- 1 lžíce máku
- 150 g červeného rybízu
Postup
1. Troubu předehřeji na 200 °C a připravím si formu na muffiny vyloženou papírovými košíčky.
2. Na plotýnce v rendlíku rozpustím máslo. Po vychladnutí do něj vmíchám mléko a citronovou kůru.
3. Vejce s cukrem vyšlehám do bílé nadýchané pěny, poté do ní přidám máslovou směs.
4. V misce smíchám mouku, prášek do pečiva a špetku soli, zamíchám do vaječné směsi.
5. Do těsta zamíchám mák a omytý rybíz.
6. Papírové košíčky naplním do ¾ těstem.
7. Muffiny peču asi 20 minut (vyzkouším špejlí).