Ovocný koláč s jakoby želé

Ovocný koláč s jakoby želé

Tento koláč je mým naprosto nejoblíbenějším koláčem z dětství. Teď se ho snažím péct jednou za rok právě v létě, ale když jsem byla malá, tak jsem ho vyžadovala mnohem častěji 🙂 Jedná se o poměrně klasický koláč, který tvoří upečený korpus, šlehačka se zakysanou smetanou, ovoce a želé. Jelikož ale moje maminka nesnáší klasické pevné želé, koláč vždy polévala směsí sirupu a pudinkového prášku. A tak jsme tomu začali říkat „jakoby želé“. Myslím, že nějaký podobný recept taky doma máte. Koláč můžete ozdobit jakýmkoli ovocem, ale za mě jednoznačně vedou jahody s borůvkama 🙂

Ovocný koláč s jakoby želé
Ovocný koláč s jakoby želé
Ovocný koláč s jakoby želé
Ovocný koláč s jakoby želé
Ovocný koláč s jakoby želé

Ovocný koláč s jakoby želé

Suroviny

(forma 22×28 cm)

Těsto

  • ¾ hrnku polohrubé mouky
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • ½ sáčku prášku do pečiva
  • ⅓ hrnku cukru krupice
  • 1 vejce
  • ½ hrnku mléka
  • ¼ hrnku oleje

Náplň

  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 300 g crème fraîche, zakysané smetany
  • cukr moučka podle chuti
  • ovoce

Jakoby želé

  • ½ hrnku sirupu
  • ¾ hrnku vody
  • ½ sáčku vanilkového pudinkového prášku

Postup

1. Troubu rozehřeji na 175 °C. Formu o rozměrech 22×28 cm vyložím pečícím papírem.

2. Všechny suroviny na těsto zamíchám v míse dohladka a naliji do připraveného plechu. Uhladím a peču 10 – 15 minut. Nechám zcela vychladnout.

3. Na náplň vyšlehám smetanu. Přidám crème fraîche nebo zakysanou smetanu a moučkový cukr podle chuti. Náplň rozprostřu na vychladlý korpus a dám do ledničky.

4. V kastrolku smíchám sirup, vodu a pudinkový prášek. Směs přivedu k varu, krátce povařím a za občasného míchání nechám zcela vychladnout.

5. Koláč vytáhnu z ledničky a na smetanovou náplň naskládám ovoce. Vše zaliji vychladlou směsí z kastrolku. Nechám ztuhnout v ledničce.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *.