Ovocný koláč s jakoby želé

Tento koláč je mým naprosto nejoblíbenějším koláčem z dětství. Teď se ho snažím péct jednou za rok právě v létě, ale když jsem byla malá, tak jsem ho vyžadovala mnohem častěji 🙂 Jedná se o poměrně klasický koláč, který tvoří upečený korpus, šlehačka se zakysanou smetanou, ovoce a želé. Jelikož ale moje maminka nesnáší klasické pevné želé, koláč vždy polévala směsí sirupu a pudinkového prášku. A tak jsme tomu začali říkat „jakoby želé“. Myslím, že nějaký podobný recept taky doma máte. Koláč můžete ozdobit jakýmkoli ovocem, ale za mě jednoznačně vedou jahody s borůvkama 🙂





Ovocný koláč s jakoby želé
Suroviny
(forma 22×28 cm)
Těsto
- ¾ hrnku polohrubé mouky
- 1 sáček vanilkového cukru
- ½ sáčku prášku do pečiva
- ⅓ hrnku cukru krupice
- 1 vejce
- ½ hrnku mléka
- ¼ hrnku oleje
Náplň
- 200 ml smetany ke šlehání
- 300 g crème fraîche, zakysané smetany
- cukr moučka podle chuti
- ovoce
Jakoby želé
- ½ hrnku sirupu
- ¾ hrnku vody
- ½ sáčku vanilkového pudinkového prášku
Postup
1. Troubu rozehřeji na 175 °C. Formu o rozměrech 22×28 cm vyložím pečícím papírem.
2. Všechny suroviny na těsto zamíchám v míse dohladka a naliji do připraveného plechu. Uhladím a peču 10 – 15 minut. Nechám zcela vychladnout.
3. Na náplň vyšlehám smetanu. Přidám crème fraîche nebo zakysanou smetanu a moučkový cukr podle chuti. Náplň rozprostřu na vychladlý korpus a dám do ledničky.
4. V kastrolku smíchám sirup, vodu a pudinkový prášek. Směs přivedu k varu, krátce povařím a za občasného míchání nechám zcela vychladnout.
5. Koláč vytáhnu z ledničky a na smetanovou náplň naskládám ovoce. Vše zaliji vychladlou směsí z kastrolku. Nechám ztuhnout v ledničce.