Pořádně borůvkový drobenkový koláč

Ovocná sezóna je v plném proudu a na trhu to září všemi barvami a všemi různými druhy ovoce. Tentokrát jsem koupila borůvky a upekla z nich pořádně borůvkový koláč. Koláče s hodně ovocem a drobenkou jsou u nás v létě top. A k tomu jsou tak snadné! 🙂





Pořádně borůvkový drobenkový koláč
Suroviny
(forma 22×28 cm)
Těsto
- 360 g hladké mouky
- 150 g cukru krupice
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- 250 g slaného másla
- 2 žloutky
- 2 lžičky citronové šťávy
Náplň
- 350 g borůvek
- 100 g cukru krupice
- 4 lžičky kukuřičného škrobu
- najemno nastrouhaná kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu
- 2 lžičky citronové šťávy
- 2 lžíce cukru krupice na posypání koláče
Postup
1. Troubu rozehřeji na 175 °C. Formu o rozměrech 22×28 cm vyložím pečícím papírem.
2. Ve velké misce smíchám mouku, cukr, prášek do pečiva a špetku soli. Přidám máslo, žloutky a citronovou šťávu. Vše promíchám prsty, dokud těsto není lehce drobivé konzistence.
3. ⅔ těsta rozprostřu a namačkám na dno připravené formy.
4. Ve vedlejší misce smíchám borůvky, cukr, škrob, citronovou kůru a citronovou šťávu. Náplň rozprostřu do formy.
5. Zbývajícím těstem posypu borůvkovou náplň.
6. Celý koláč nakonec posypu krupicovým cukrem.
7. Peču ve vyhřáté troubě asi 35 minut, dokud koláč nezezlátne.
8. Koláč nechám zcela vychladnout.