Banánová bábovka s karamelovou polevou

Čekali jsme další návštěvu u nás v Holandsku. Není se čemu divit. Já mám tady sice ráda všechna roční období (i když počasí tady často vypadá tak, jako kdyby bylo jen jedno roční období – podzim 🙂 ), ale jaro je asi nejkrásnější a pro všechny nejlákavější. Především pro ty nekonečné tulipánové lány.
A jelikož počasí vypadá spíše podzimně i dnes, tak jsem se taky rozhodla podle toho upéct tuto bábovku. I když za mě se bábovky hodí v každém ročním období.
Díky banánům je krásně vláčná a díky karamelové polevě naprosto neodolatelná.
Pokud máte možnost sehnat banány na vaření a pečení (plantain nebo zeleninový banán), použijte ty. Pro vysoký obsah škrobu se jeho dužina nejlépe hodí k tepelné úpravě. Na rozdíl od běžných banánů se nejí syrové. Až po tepelné úpravě se škroby přemění na cukr a ovoce získá příjemnou chuť. Pokud použijete klasické banány, použijte klidně ty hodně zralé, až přezrálé.





Banánová bábovka s karamelovou polevou
Suroviny
Bábovka
- 150 g změklého másla
- 150 g cukru krupice
- 1 vejce
- 280 g hladké mouky
- 1½ lžičky jedlé sody
- špetka soli
- 200 g crème fraîche (zakysané smetany)
- 2-3 banány (asi 400-500 g)
Poleva
- 30 g másla
- 80 g třtinového cukru
- 60 ml smetany
- špetka soli
- 1 lžíce brandy
- cukr moučka na poprášení
Postup
1. Troubu předehřeji na 175 °C. Formu na bábovku vymažu máslem a vysypu hrubou moukou.
2. Máslo s cukrem vyšlehám doběla, poté zašlehám vejce.
3. Mouku proseju do misky a zamíchám se špetkou soli a jedlou sodou.
4. Banány rozmačkám vidličkou na kaši (nebo rozmixuji).
5. Do máslové směsi přimíchám sypkou směs, crème fraîche (zakysanou smetanu) a rozmačkané banány. Těsto zamíchám dohladka.
6. Těsto naliji do připravené formy a peču asi 60 minut (kontroluji špejlí). Pokud bábovka ze shora rychle tmavne aniž by byla upečená, přikryji ji alobalem.
7. Bábovku nechám asi 15 minut zchladnout ve formě, poté ji vyklopím na mřížku a nechám vychladnout úplně.
8. Na karamelovou polevu nechám v rendlíku na středním plameni rozpustit máslo s cukrem. Přidám smetanu a nechám směs dojít do bodu varu. Snížím teplotu a nechám za častého míchání asi 2 minuty probublávat.
9. Rendlík dám pryč z plotýnky a do směsi vmíchám sůl a alkohol.
10. Polevu nechám vychladnout a lehce ztuhnout. Bábovku pocukruji moučkovým cukrem a poliji polevou.