Šafránové jidáše

Jidáše se mají jíst podle tradice na Zelený čtvrtek, nejlépe před východem slunce. Kdo sní před východem slunce pečivo namazané medem, je totiž chráněný před uštknutím hadů a před žihadly vos. Jelikož v zimě plánujeme cestu do Asie, mrzí mě, že jsem žádné pečivo s medem na Zelený čtvrtek neměla. A už vůbec ne před východem slunce 🙂
Jidáše jsem pekla až na Velikonoční pondělí. A pro jistotu ještě jednu dávku pár dní po Velikonocích. Do jidášů můžete přidat třeba citronovou kůru, muškátový oříšek nebo jiné koření pro ovonění. Já jsem ale zkusila přidat šafrán a jidášky dopadly výborně! Jidáše jsou nejlepší čerstvé, ale zkuste počkat aspoň až úplně vystydnou 🙂





Šafránové jidáše
Suroviny
(jeden plech, 8 – 10 jidášů)
Šafránový základ
- 2 lžíce tmavého rumu
- 1 lžička cukru krupice
- 3 špetky šafránu
Kvásek
- 80 ml teplé smetany
- lžička cukru krupice
- 15 g čerstvého droždí
Těsto
- 80 ml smetany
- 40 g změklého másla
- 1 žloutek (bílek nechám na potření)
- 20 g medu
- 20 g cukru krupice
- 350 g hladké mouky
- 3 g soli
Na dokončení
- 1 bílek
- 1 lžíce mléka
- 1 lžíce medu
Postup
1. Do misky rozmělním šafrán a zamíchám s cukrem a rumem. Přikryji a nechám v pokojové teplotě odležet minimálně 1 hodinu.
2. Na kvásek zahřeji smetanu, rozmíchám v ní lžičku cukru a rozdrobím droždí. Nechám asi 15 minut vzejít kvásek.
3. Kvásek smíchám se všemi ostatními surovinami a s šafránovou směsí. Hnětu, dokud nedosáhnu krásně pružného těsta. Toho nejlépe dosáhnu s kuchyňským robotem s hnětacím hákem. Já také často na kynuté těsto používám domácí pekárnu.
4. Těsto vytvaruji do koule, dám do misky a přikryji fólií. Těsto nechám asi hodinu kynout, až nabude dvojnásobného objemu.
5. Těsto rozdělím na kusy asi po 70 g. Z kousků vyválím válečky dlouhé asi 20 – 25 cm, které stočím do uzlíků či jiných tvarů. Jidášky dám na plech, přikryji utěrkou a nechám ještě asi půl hodiny kynout.
6. Na dno trouby dám hrnek s vodou a rozehřeji ji na 180 °C. Jidášky potřu bílkem rozšlehaným se lžící mléka asi 20 – 25 minut, dokud nezezlátnou. Ještě horké je potřu medem.