Perníkový dort s povidly

Perníkový dort s povidly

Perníčky naprosto zbožňuju. Peču je jen o Vánocích a celý rok se na ně hrozně těším. Zdobím je ale jen bílkovou polevou. V průběhu roku, když jsem ještě bydlela v Praze, jsem si sem tam dávala perníček na Náplavce na farmářských trzích. Býval tam jeden stánek s naprosto skvělýma perníčkama spojenýma povidly (a samozřejmě se spoustou dalších perníkových dobrot).

Takže vlastně už od ledna jsem měla chuť něco perníčkovo-povidlového upéct. Měla jsem v hlavě dort a závin. Tentokrát volba padla na dort. Byl hodně povidlový a hodně dobrý. Dortík jsem ozdobila jahodami, jelikož už se teď začínají v Holandsku prodávat. A jak krásně šťavnatá jahodová chuť s tou povidlovou ladila.

Perníkový dort s povidly
Perníkový dort s povidly

Perníkový dort s povidly

Suroviny

(dortová forma 2×16 cm)

Korpus

  • 100 g švestkových povidel
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce rumu
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 lžíce kakaa
  • 1½ lžičky perníkového koření
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka soli
  • 300 ml mléka

Náplň

  • asi 350 g švestkových povidel
  • cukr moučka podle chuti
  • rum podle chuti
  • nahrubo nasekané vlašské ořechy na posypání

Na ozdobu

  • čerstvé jahody
  • čerstvé mátové lístky
  • moučkový cukr

Postup

1. Troubu předehřeji na 175 °C. Dvě dortové formy o průměru 16 cm vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. Dala by se použít jen jedna forma, dort totiž bude mít tři pláty. Moje formy však mají poměrně nízké boky, tak by se tam celé těsto nevešlo. Na konci jsem rozdělila 2/3 těsta do jedné formy a 1/3 do formy druhé.

2. Povidla promíchám s cukrem, vajíčkem, medem a rumem, dokud se vše nespojí.

3. Ve vedlejší misce smíchám mouku, kakao, perníkové koření, jedlou sodu a špetku soli.

4. K povidlové směsi přimíchám střídavě (asi natřikrát) sypkou směs a mléko a zamíchám dohladka.

5. 2/3 těsta rozprostřu do jedné připravené formy, 1/3 těsta do druhé. Doba pečení je různá, forma s 1/3 těsta bude hotová dříve. Asi po 25 minutách pečení začnu kontrolovat špejlí. Pokud korpus v troubě rychle tmavne, přikryji ho alobalem.

6. Korpus nechám asi 10 minut vychladnout ve formě, poté formu sundám a korpus nechám kompletně vychladnout. Vyšší korpus podélně rozříznu. Vzniknou tak tři dortové pláty, které seříznu dorovna.

7. Na náplň smíchám povidla s rumem a moučkovým cukrem podle chuti.

8. Na servírovací talíř položím jeden plát korpusu. Potřu ho třetinou povidel a posypu nahrubo nasekanými ořechy. Postup opakuji u zbývajících dvou plátů. Celý dort dozdobím čerstvými jahodami a lístky máty. Dort pocukruji moučkovým cukrem.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *.