Kávový dort

Kávový dort

Číža mi koupil krásnou knížku od Lindy Lomelino o dortech. Naštěstí stačila dorazit dřív, než k nám přijel taťka s rodinou na velikonoční prázdniny. Jelikož jsme měli v plánu mu popřát k již uplynulým narozeninám, náramně se hodila.

Číža vybral dort, který jsem měla upéct. Upřímně to byl asi jediný dort, který mě moc nezaujal 😀 Vybral totiž dort kávový. A můj vztah ke kávě je takový, že si dám jednou za týden v neděli odpoledne latte s velkým množstvím mléka 🙂 Ale Číža říkal, že bude skvělý, že bude takový dospělácký. Tak jsem ho s menšími úpravami upekla. A opravdu skvělý byl. Ale upozorňuji, že je teda opravdu hodně kávový. Ale taťka s manželkou se jako milovníci kávy nad dortem úplně rozplývali.

Pro kávové fajnšmekry, kteří by na instantní kávu ani nesáhli, je určitě možné místo horké vody a instantní kávy použít espresso.

Kávový dort
Kávový dort
Kávový dort
Kávový dort

Kávový dort

Suroviny

(dortová forma 2×16 cm)

Rumová káva

  • 1 lžíce instantní kávy
  • 2 lžíce horké vody
  • 1 lžíce tmavého rumu
  • 1 lžička cukru krupice
  • ½ lžičky vanilkové pasty

Korpus

  • 50 g lískových oříšků
  • 1 lžíce instantní kávy
  • 2 lžíce horké vody
  • 150 g slaného másla pokojové teploty
  • 80 g cukru krupice
  • 3 vejce
  • 120 g hladké mouky
  • 1½ lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 1½ lžíce rumové kávy na pokropení korpusu

Kávový krém

  • 2 lžíce instantní kávy
  • 1 lžíče horké vody
  • 200 g másla pokojové teploty
  • 130 g moučkového cukru
  • 3 lžíče smetany
  • 2 lžíce rumové kávy

Ozdoba

  • 40 g tmavé čokolády
  • 40 ml smetany
  • nastrouhaná čokoláda

Postup

Rumová káva

1. Instantní kávu rozpustím v horké vodě, přimíchám rum, vanilku a cukr.

Korpus

1. Troubu předehřeji na 175 °C. Dvě dortové formy o průměru 16 cm vymažu máslem a vysypu hrubou moukou.

2. Lískové oříšky nasypu na plech a dám do trouby asi na 8 minut. Ještě horké je nasypu do utěrky a třu mezi sebou, tím odstraním slupky. Oříšky nechám vychladnout a rozmixuji najemno.

3. Instantní kávu rozpustím v horké vodě.

4. Změklé máslo vyšlehám s cukrem do světlé nadýchané pěny (šlehám asi 4 minuty). Postupně zašlehám vejce.

5. Prosátou mouku smíchám v misce s práškem do pečiva a jedlou sodou. Opatrně vmíchám do máslové směsi.

6. Do máslové směsi vmíchám oříšky a kávu a míchám dohladka.

7. Těsto rozdělím do dvou připravených forem a peču asi 25 minut (kontroluji špejlí).

8. Korpus nechám asi 10 minut vychladnout ve formě, poté formu sundám a korpus nechám kompletně vychladnout. Oba dva zchladlé korpusy podélně rozříznu. Vzniknou tak čtyři dortové pláty.

Kávový krém

1. Instantní kávu rozpustím v horké vodě a nechám zchladnout.

2. Změklé máslo vyšlehám do světlé pěny, přimíchám cukr, kávu, smetanu a rumovou kávu. Směs šlehám do hladkého krému.

Ozdoba

1. Čokoládu nalámu do misky na kousky. Smetanu přivedu téměř k bodu varu a zaliji čokoládu. Chvíli nechám stát a pak rozmíchám dohladka. Čokoládovou směs dám vychladit do ledničky, dokud nebude dostatečně pevná ke zdobení.

2. Kousek čokolády nastrouhám na hrubém struhadle.

Sestavení dortu

1. První plát korpusu položím na servírovací talíř. Plát pokropím trochou rumové kávy (pokud chci silnou kávovou chuť) a rozetřu tenkou vrstvu kávového krému. Stejný postup opakuji i u druhého a třetího plátu korpusu.

2. Poslední plát korpusu položím na dort řezem dolů (rovná plocha bude nahoře). Celý dort potřu tenkou vrstvu kávového krému. Dort dám zchladit asi na 20 minut do ledničky. První vrstva krému tak zachytí drobečky.

3. Rozetřu zbytek kávového krému.

4. Čokoládovou směs dám do zdobícího sáčku a ozdobím vršek dortu.

5. Nastrouhanou čokoládou ozdobím boky dortu.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *.