Bábovka s šafránem a kokosovým mlékem

Bábovka s šafránem a kokosovým mlékem

Tak tuhle bábovku prohlašuji za nejlepší bábovku vůbec! Chtěla jsem upéct něco velikonočního a zaujala mě tato bábovka. Velikonoční sice moc není, rozhodně se ale hodí do každého období a ke každé příležitosti. A přidání šafránu do těsta ji udělá tak krásně žluťoučkou, že vlastně tak trochu velikonoční je 🙂

Bábovka s šafránem a kokosovým mlékem
Bábovka s šafránem a kokosovým mlékem
Bábovka s šafránem a kokosovým mlékem

Bábovka s šafránem a kokosovým mlékem

Suroviny

Bábovka

  • asi 3 špetky šafránu
  • 1 lžička cukru krupice
  • 1 lžíce tmavého rumu
  • 200 g másla
  • 150 ml kokosového mléka
  • 2 vejce
  • 150 g cukru krupice
  • 240 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli

Poleva

  • 60 g bílé čokolády
  • 60 ml kokosového mléka
  • špetka soli
  • ½ lžičky vanilkové pasty (vanilkového prášku)
  • moučkový cukr

Postup

1. Do misky rozmělním šafrán a zamíchám s lžičkou cukru a lžící rumu. Přikryji a nechám v pokojové teplotě odležet minimálně 1 hodinu.

2. Troubu předehřeji na 175 °C. Bábovkovou formu vymažu máslem a vysypu hrubou moukou.

3. Na plotýnce v rendlíku rozpustím máslo a nechám zchladnout na pokojovou teplotu. Přimíchám kokosové mléko a šafránovou směs.

4. V misce smíchám mouku, prášek do pečiva a špetku soli.

5. Vejce s cukrem vyšlehám do světlé nadýchané pěny. Přidám máslovou směs a opatrně vmíchám sypkou směs.

6. Těsto vliji do formy a peču 40 – 45 minut (kontroluji špejlí).

7. Po upečení bábovku nechám zchladnout asi 10 minut ve formě, poté ji vyklopím na mřížku a nechám vychladnout kompletně.

8. Na polevu rozehřeji kokosové mléko téměř k bodu varu. Do misky nalámu bílou čokoládu a přeliji přes ni horké kokosové mléko. Nechám chvíli stát, poté přidám špetku soli a vanilku a směs rozmíchám dohladka. Nechám odležet, dokud poleva trochu nezhoustne. Bábovku popráším moučkovým cukrem a poliji čokoládovou polevou.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *.