Piškotový dort s jahodami a balsamikem

Piškotový dort s jahodami a balsamikem

Každý rok se vždycky hroooozně moc těším na červen. Kvůli jahodám. Je to moje nejoblíbenější ovoce. Vždycky, když tohle říkám, si vzpomenu na svoji oblíbenou písničku z dětství od Dády Patrasové „Holčička jahodová“. Jako malá jsem ji často zpívala 😀 Když mi v hlavě zní dneska, třeba právě u tohoto receptu, tak to nesnáším 🙂

Už od ledna začínám hledat recepty, které bych mohla v létě z jahod připravit. Vždycky je jich hodně a většinu z nich ani nestihnu. Taky totiž musím stihnout si dávat jahody s cukrem, se zakysanou smetanou, na lívancích, s pudinkem nebo jen tak 🙂 Tímto receptem jsem se inspirovala u švédské blogerky Call me cupcake. Vůbec by mě nenapadlo, že dort s balsamikem může chutnat tak dobře.

Piškotový dort s jahodami a balsamikem
Piškotový dort s jahodami a balsamikem

Piškotový dort s jahodami a balsamikem

Suroviny

(dortová forma 20 cm)

Korpus

  • 100 g másla
  • 100 g cukru krupice
  • 2 vejce
  • 100 g hladké mouky
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • kůra z ½ chemicky neošetřeného citronu
  • 1,5 lžíce mléka

Jahody s balsamikem

  • 200 g čerstvých jahod
  • 1,5 lžíce cukru krupice
  • 1 lžíce balsamika
  • špetka soli
  • ½ lžičky vanilkové pasty (vanilkového prášku)
  • kůra z ½ chemicky neošetřeného citronu

Krém

  • 170 ml smetany ke šlehání
  • 1,5 lžíce moučkového cukru

Na ozdobu

  • čerstvé mátové lístky

Postup

Korpus

1. Troubu předehřeji na 175 °C. Dortovou formu o průměru 20 cm vymažu máslem a vysypu hrubou moukou.

2. Máslo rozpustím v rendlíku na plotýnce a nechám zchladnout na pokojovou teplotu.

3. Vejce vyšlehám s cukrem do světlé nadýchané pěny. Přimíchám rozpuštěné máslo.

4. Mouku smíchám v misce s práškem do pečiva a špetkou soli. Opatrně vmíchám do vaječné směsi.

5. Nakonec přidám citronovou kůru a mléko. Těsto zamíchám dohladka.

6. Těsto naliji do připravené formy a peču asi 30 minut (kontroluji špejlí).

7. Korpus nechám asi 10 minut vychladnout ve formě. Nožem opatrně oddělím korpus od boků formy. Formu sundám a korpus nechám kompletně vychladnout.

Jahody s balsamikem a krém

1. Jahody omyji a zbavím stonku. Podélně je natřikrát překrojím. Dám je do misky a zamíchám s cukrem, balsamikem, špetkou soli, vanilkou a citronovou kůrou. Mísu zakryji a nechám stát asi 30 minut, dokud jahody nepustí šťávu. Občas směs opatrně zamíchám.

2. Špejlí udělám v korpusu dírky. Lžicí poliju korpus šťávou z jahod.

3. Smetanu s cukrem vyšlehám dotuha a nanesu na korpus. Lžičkou naberu jahody a rozložím je na šlehačku. Poliji jahodovou šťávou a ozdobím mátovými lístky.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *.