Vanilkové sušenky

O víkendu jsem byla sama doma (teda jen s čtyřnohou Pivoňkou) a chtěla jsem udělat malou přípravu na Velikonoce a především na návštěvu, kterou čekáme. Už jsem taťku informovala, že budou testovat mé dobroty a nadšeně souhlasil 🙂
Moje volba padla (zatím) na dvoje sušenky. Na mandlové a na vanilkové. Jak já zbožňuji vanilkovou chuť a vůni! Snad ještě nějaké sušenky pro návštěvu zbydou… 🙂
Loni jsem sušenky spojovala citronovým krémem (lemon curd) a namáčela v čokoládě. Letos jsem je nazdobila bílkovou polevou a posypala lyofilizovanými malinami. Jsou tedy skvělé na různé způsoby. A klidně jen tak bez ničeho.






Vanilkové sušenky
Suroviny
(asi na 30 sušenek)
Těsto
- 100 g másla
- 90 g cukru krupice
- 1 lžička vanilkové pasty (vanilkový prášek, semínka z vanilkového lusku, vanilkový cukr)
- 1 vejce
- 200 g hladké mouky
Na dokončení
- 1 bílek
- ½ lžíce citronové šťávy
- asi 150 g moučkového cukru
- lyofilizované maliny (nemusí být)
Postup
1. Máslo míchám s cukrem a vanilkou, dokud se nespojí. Zamíchám vejce a přisypu mouku. Vypracuji hladké těsto, které zabalím do potravinářské fólie a dám minimálně na hodinu do lednice.
2. Troubu předehřeju na 180 °C. Těsto rozválím na pomoučené ploše na placku tloušťky 5 mm. Vykrájím tvary, které přenesu na plech vyložený pečícím papírem.
3. Peču asi 10 minut, dokud lehce nezezlátnou. Nechám vychladnout.
4. Na bílkovou polevu šlehám bílek s citronovou šťávou, dokud se nespojí. Proseji moučkový cukr, který k bílkům přidávám a šlehám dohladka. Bílkovou polevu si připravím ve dvou konzistencích. Řidší na obarvení celé plochy sušenek, hustší (přidám další cukr) na zdobení.
5. Bílkovou polevu dám do cukrářského sáčku a zdobím sušenky. Některé sušenky posypu rozdrobenými lyofilizovanými malinami.