Mandlové slepované sušenky

Když jsem pracovala u Elišky v antikvariátu na Smíchově, odnesla jsem si z tama spoustu knížek. Jednou z nich byla Kniha rozpočtů a kuchařských předpisů od Marie Janků-Sandtnerové. A objevila jsem v ní asi milion druhů receptů na různé sladkosti. A asi dva miliony na slanosti. Máme to naštěstí s Čížou skvěle rozdělené, takže se o slanosti nemusím zajímat, Číža je vynikající kuchař 🙂 Ale už se těším na zimní večery, teda spíš na několik zimních večerů, kdy budu tuto knížku pročítat.
Dnes jsem ale měla spadeno na nějaké sušenky pro blížící se velikonoční návštěvu. Vybrala jsem mandlové sušenky. Jsou rychlé a tuze dobroučké. Slepovala jsem nejen tradiční rybízovou marmeládou, ale taky jsem vyzkoušela malinovou a pomerančovou, kterou jsme s Čížou vyráběli.



Mandlové slepované sušenky
Suroviny
(asi na 25 slepených sušenek)
Těsto
- 125 g hladké mouky
- 60 g moučkového cukru
- 100 g mletých mandlí
- 100 g másla
- kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu
- ½ vejce (druhou půlku nechám na potření)
Na dokončení
- ½ vejce
- nahrubo nasekané mandle na posypání
- marmeláda (rybízová, malinová,…)
Postup
1. Do prosáté mouky zamíchám cukr, mandle, citronovou kůru, máslo a ½ vejce. Vypracuji hladké těsto, které zabalím do potravinářské fólie a dám minimálně na hodinu do lednice.
2. Troubu předehřeju na 175 °C. Těsto rozválím na pomoučené ploše na placku tloušťky 4 mm. Vykrájím tvary (půlku z nich s dírkou uprostřed, pokud chci, aby byla marmeláda vidět). Polovinu sušenek (tu, která bude nahoře) potřu rozšlehaným vejcem a posypu nahrubo nasekanými mandlemi. Přenesu na plech vyložený pečícím papírem.
3. Peču asi 10 minut, dokud nezezlátnou. Nechám vychladnout.
4. Vychladlé sušenky spojuji marmeládou.