Borůvkové muffiny

Když dělám tyto naprosto úžasné muffiny s borůvkama (a že se dostaly na seznam oblíbených sladkostí pěkně nahoru), vždycky si vzpomenu na sbírání borůvek v dětství. Teda především na jednu příhodu z cesty ze Sněžky. Byla jsem tam s rodiči v létě a borůvek bylo kolem požehnaně. Vždycky jsem běžela napřed a po chvíli se posadila do borůvčí a jedla jsem borůvky do té doby, než se rodiče objevili. No a jak se asi stane téměř každému dítěti utíkajícímu z kopce, pěkně jsem si rozbila koleno.
Tyto borůvky jsem koupila na trhu v Haagu. Jak už se ale těším až se na ně vydám do českých lesů… Tentokrát snad bez zranění 🙂






Borůvkové muffiny
Suroviny
(asi na 14 muffinů)
Drobenka
- 25 g másla
- 2 lžičky hladké mouky
- 2 lžičky cukru krupice
- ½ lžičky mletého kardamomu
- špetka soli
Muffiny
- 100 g másla
- 120 g bílého jogurtu
- kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu
- 2 vejce
- 100 g cukru krupice
- 180 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- 150 g borůvek
Postup
1. Nejdříve připravím drobenku. V misce smíchám mouku, cukr, kardamom a sůl. Přidám máslo a zamíchám do drobivé konzistence.
2. Troubu předehřeji na 200 °C a připravím si formu na muffiny vyloženou papírovými košíčky.
3. Na plotýnce v rendlíku rozpustím máslo. Po vychladnutí do něj vmíchám jogurt a citronovou kůru.
4. Vejce s cukrem vyšlehám do bílé nadýchané pěny, poté do ní přidám máslovou směs.
5. V misce smíchám mouku, prášek do pečiva a špetku soli, zamíchám do vaječné směsi.
6. Do těsta opatrně zamíchám omyté borůvky.
7. Papírové košíčky naplním do ¾ těstem a posypu drobenkou.
8. Muffiny peču 15 – 20 minut (vyzkouším špejlí).