Citronovo-kokosová bábovka s malinovou polevou

Bábovky se staly jednou z mých nejoblíbenějších dobrot. Z dětsví si pamatuji klasickou třenou bábovku a bábovku od babičky z bílků, které jí zbyly od pečení. Ale až poslední dobou jsem objevila variabilitu jak samotných bábovek, tak i jejich polev. A taková poleva bábovce dodá parádní šmrnc!
Nejen, že bábovky moc ráda jím a peču, ale taky tuze ráda sbírám různé bábovkové formy. Tuhle mi Číža koupil v jednom holandském obchodu zvaném „kringloopwinkel“. Je to něco jako takový sekáč/starožitnictví/antikvariát v jednom. Holanďani jsou velice šetřiví a v takových obchodech nakupují poměrně často. Najdete tam oblečení, knížky, nábytek, kola, televize, hračky a obrovské množství nádobí (třeba takové hrníčky už mám zakázáno kupovat 🙂 ). Jsem ale nejradši, když se mi podaří narazit na nějakou krásnou pečící formu.
Chuť citronu a kokosového mléka jde krásně dohromady. Do cukrové polevy jsem přidala pár lyofilizovaných (mrazem sušených) malin. Samozřejmě fantazii se meze nekladou a můžete ozdobit čímkoli! Bábovka byla naprosto skvělá a její vůně přilákala i Brama od vedle 🙂


Citronovo-kokosová bábovka s malinovou polevou
Suroviny
Bábovka
- 230 g hladké mouky
- 1,5 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- 160 g cukru krupice
- 160 g másla pokojové teploty
- 2 vejce
- 160 ml kokosového mléka
- 30 ml citronové šťávy
- 1,5 lžičky kůry z chemicky neošetřeného citronu
Poleva
- 30 g moučkového cukru
- ½ lžíce citronové šťávy
- pár lyofilizovaných (mrazem sušených) malin
Postup
1. Troubu předehřeji na 175 °C. Formu na bábovku vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. Pozor! Jelikož většinou peču pouze pro dva, použila jsem menší bábovkovou formu. Její objem je asi 900 ml, pokud máte klasickou větší „rodinnou“ formu, vynásobte suroviny dvěma.
2. Mouku proseju do misky a zamíchám se špetkou soli, práškem do pečiva a citronovou kůrou.
3. Máslo s cukrem vyšlehám doběla. Postupně zašlehám vejce, dokud není směs nadýchaná.
4. Kokosové mléko smíchám s citronovou šťávou.
5. Do máslové směsi přimíchám střídavě (asi natřikrát) sypkou směs a kokosové mléko s citronovou šťávou a zamíchám dohladka.
6. Těsto naliji do připravené formy a peču asi 45 minut (kontroluji špejlí). Pokud bábovka ze shora rychle tmavne aniž by byla upečená, přikryji ji alobalem.
7. Bábovku nechám asi 15 minut zchladnout ve formě, poté ji vyklopím na mřížku a nechám vychladnout úplně.
8. Lyofilizované maliny rozdrtím na co nejmenší kousky a smíchám s cukrem a citronovou šťávou. Připravenou polevou poliji zchladlou pocukrovanou bábovku.