Čokoládový dort Guiness s hruškami

Za chvíli budou Velikonoce a tak jako loni, i letos k nám do Haagu přijede na návštěvu můj tatínek s manželkou a jejich dvěma psíky. To budeme mít v bytě pejsky tři a k tomu ještě jeden bydlí hned vedle!
A protože jsme se od Vánoc s nikým z rodiny vůbec neviděli, nemohli jsme taky osobně popřát taťkovi k únorovým narozeninám. A jak tak přemýšlím, jaký dort mu letos upeču, vzpomněla jsem si, že někde určitě ještě budu mít fotku toho loňského. Korpus s čokoládou a pivem Guiness, náplň z bílé čokolády a šlehačky a k tomu taťkovy oblíbené hrušky. Fotku jsem našla, bohužel byla focena jen narychlo (už jsme měli moc práce se slavením), ale dort opravdu stojí za to! Doufám, že se mi na letošní oslavu podaří vymyslet dort minimálně stejně dobrý 🙂

Čokoládový dort Guiness s hruškami
Suroviny
(dortová forma 2×16 cm)
Korpus
- 150 ml piva typu Guiness
- 110 g másla
- 70 g cukru krupice
- semínka z ½ vanilkového lusku
- 70 g třtinového cukru
- 45 g holandského kakaa
- 2 vejce
- 200 g crème fraîche (nebo zakysané smetany)
- 200 g hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- špetka soli
Krém
- 300 ml smetany ke šlehání
- 200 g bílé čokolády
Hrušky
- 2 hrušky
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- špetka soli
Čokoládová ozdoba
- 150 g kvalitní čokolády
Postup
Krém
1. Kvůli chlazení krému v lednici si ho připravím jako první (klidně i den předem). Čokoládu nalámu na malé kousky, smetanu ohřeji téměř k bodu varu a přeliji přes nalámanou čokoládu. Směs nechám chvíli stát, rozmíchám do hladka a dám vychladit do lednice.
Korpus
1. Troubu předehřeji na 175 °C. Dna dvou pečících kulatých forem o průměru 16 cm vyložím pečícím papírem a boky vymažu máslem a vysypu hrubou moukou.
2. Do kastrolku naliji Guiness, přidám na kostky nakrájené máslo a na mírném plameni míchám, dokud se máslo nerozpustí. Přidám kakao, vanilku a cukry, nechám rozpustit a míchám, dokud se vše nesmísí. Stáhnu z plotýnky a nechám zchladnout na pokojovou teplotu.
3. Vejce vyšlehám do světlé nadýchané pěny, přidám crème fraîche (nebo zakysanou smetanu) a promíchám do jednolité směsi.
4. V misce smíchám mouku, špetku soli a sodu.
5. Do vaječné směsi přiliji zchladlou směs z kastrólku a poté vmíchám sypkou směs.
6. Těsto rozdělím do dvou připravených pečících forem a peču asi 40 minut (testuji špejlí). Upečený dort nechám asi 10 minut zchladnout ve formě, pak vyklopím na mřížku a nechám zchladnout úplně. Každý korpus překrojím podélně na polovinu a případně seříznu dorovna. Vzniknou tak čtyři dortové pláty.
Hrušky
1. Hrušky oloupu a nakrájím na malé plátky. Na pánvičce rozpustím máslo a přidám hrušky. Hrušky chvíli míchám v másle a ve vlastní šťávě a přidám cukr, který nechám zkaramelizovat, špetku soli a vanilkový extrakt. Nechám vychladnout.
Čokoládová ozdoba
1. Čokoládu rozpustím ve vodní lázni, naliji na pečící papír a rozetřu do obdélníku. Na čokoládu přitisknu druhý arch pečícího papíru, sroluji a dám ztuhnout do ledničky.
Sestavení dortu
1. Vychlazený krém vyšlehám dotuha.
2. Na servírovací talíř položím jeden korpus. Na něj nanesu třetinu hrušek a asi pětinu krému. Opakuju s druhým i třetím plátem korpusu. Na poslední plát korpusu a boky dortu nanesu předposlední pětinu krému a dort dám asi na 15 minut zchladit do lednice. První vrstva krému tak zachytí všechny drobečky. Nakonec nanesu zbylý krém a nechám asi hodinu vychladit v ledničce.
3. Srolovaný papír se ztuhlou čokoládou rozmotám, čokoláda popraská a sama vytvoří zdobení. Tím obložím boky dortu a zbytek rozlámu na menší kousky a posypu dort shora.
1 comment found