Švestkovo-jahodový koláč

Švestkovo-jahodový koláč

Jedna z nejlepších věcí na životě v Nizozemsku je obrovský celoroční trh v Haagu „De Haagse Markt“. Na trhu se dají pořídit různé věci, od květin a jejich cibulek, přes množství ryb a mořských plodů, starého i nového oblečení, látek, starožitností až po potřeby do domácnosti, a třeba si odsud můžete odvézt i novou pračku.

Moje cesty však většinou směřují jen do první třetiny trhu, která je plná stánků s ovocem a zeleninou. V každé části roku zde prodejci mávají různými druhy lokálních i exotických produktů. Většinou mi na nákup stačí asi 10 Euro a to odjíždím s plným batohem i košíkem na kole. Dnes zrovna byly hitem trhu první jahody a švestky. Tedy tady to nejsou klasické švestky jako u nás, ale spíše jsou to blumy.

Cestou na kole domů jsem přemýšlela o nějakém koláči napěchovaným spoustou ovoce a vyšel z toho tento vynikající koláč s drobenkou! A ne jen tak s ledajakou drobenkou. Přidala jsem do ní mleté vlašské ořechy, což klasickou drobenku povýšilo na super drobenku. A pokud zrovna nemáte k dispozici švestky (nebo vám přijde škoda každé švestky, která padne vedle jak na Valašsku říkáme), koláč budě báječný i s ovocem jiným.

Švestkovo-jahodový koláč
Švestkovo-jahodový koláč
Švestkovo-jahodový koláč

Švestkovo-jahodový koláč

Suroviny

(dortová forma 20 cm)

Těsto

  • 70 g másla v pokojové teplotě
  • 60 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vejce
  • 100 ml mléka
  • 200 g polohrubé mouky
  • 10 g prášku do pečiva
  • špetka soli

Náplň

  • 200 – 300 g ovoce (švestky, meruňky, jahody, rybíz, borůvky,…)
  • 2 lžíce cukru moučka

Drobenka

  • 30 g másla
  • 40 g mletých vlašských ořechů
  • 20 g cukru moučka
  • 15 g hladké mouky

Postup

1. Formu o průměru 20 cm vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. Troubu roztopím na 170°C.

2. Připravím si drobenku. Máslo rozpustím a smíchám s cukrem, hladkou moukou a vlašskými ořechy. Míchám, dokud nevznikne drobenka.

3. Povolené máslo vyšlehám s oběma cukry do světlé a nadýchané pěny, pak vmíchám vejce.

4. Ve vedlejší misce smíchám polohrubou mouku, prášek do pečiva a špetku soli.

5. Do máslové směsi lehce vmíchám střídavě sypkou směs a mléko.

6. Těsto naliji do koláčové formy a uhladím.

7. Umyté a nakrájené ovoce na kostičky lehce v misce promíchám s moučkovým cukrem. Posypu jím rovnoměrně těsto a nakonec koláč posypu drobenkou.

8. Peču ve vyhřáté troubě asi 40 – 50 minut (vyzkouším špejlí, jestli už je těsto upečené).

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *.